Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 121

Паулу Коелю

Игор нае едно от най-добрите частни детективски бюра — обикновено го ползваха за индустриален шпионаж или в политиката — и бе принуден да види стотици снимки, на които жена му държеше за ръка новия си приятел. Детективите успяват да й осигурят „приятелка“ по поръчка благодарение на информацията, получена от бившия й съпруг.

Ева я среща случайно в един търговски център. Оказва се, че е дошла от Русия, била е „напусната от съпруга си“, не може да си намери работа заради британските закони и сега е на път да започне да гладува. Ева отначало не вярва, после решава да й помогне. Говори със своя приятел, който решава да поеме риска и накрая й осигурява работа в един от своите офиси, въпреки че няма легални документи.

Това е единствената й „приятелка“, която говори нейния роден език. Сама е. Имала е проблеми в брака. Според психолозите е идеалният модел, който би могъл да извлече желаната информация — знае, че Ева още не е успяла да се приспособи към новата си среда. Нормалният човешки инстинкт на всяко човешко същество е при подобни обстоятелства да сподели подробности от личния си живот с някой познат. Не за да намери отговор, а просто за да се разтовари от бремето.

„Приятелката“ записва всички разговори, които накрая попадат на бюрото на Игор и се оказват по-важни от документите, който трябва да подпише, от поканите, които трябва да приеме, от подаръците, които трябва да изпрати на основните си клиенти, доставчици, политици, собственици на фирми.

Лентите бяха много по-полезни — и много по-болезнени от снимките. Разбра, че връзката с известния дизайнер е започнала преди две години, по време на Седмицата на модата в Милано, където двамата се срещнали по работа.

Ева отначало устояла — мъжът бил заобиколен от най-красивите жени на света, а тя тогава била на трийсет и осем. Въпреки това още на другата седмица в Париж се озовали в леглото.

Когато го чу, забеляза, че се възбужда, и не можа да схване добре реакцията на тялото си. Защо простият факт, че си представя жена си с разтворени крака, с друг мъж, проникващ в нея, предизвика ерекция вместо отвращение?

Това беше единственият момент, когато помисли, че е изгубил ума си. И реши да направи нещо като публично признание, за да намали чувството за вина. Разказа на куп свои познати, че „един негов приятел“ изпитал огромно удоволствие, когато узнавал, че жена му има извънбрачни връзки. Ето тогава дойде изненадата.

Познатите му, обикновено големи шефове и политици от различни социални прослойки и националности, отначало изпадаха в ужас. Но след десетата чаша водка признаваха, че това е едно от най-възбуждащите неща в брака. Един от тях винаги молел жена си да му разказва най-мръсните подробности, да изрича думите, които са си разменили с любовника й. Друг призна, че суинг клубовете — места, посещавани от двойки, които искат да правят групов секс — са идеалната терапия за спасяването на един брак.