Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 119

Паулу Коелю

Добри намерения, добродетели, преданост, какво е това? Хората, които са построили концентрационните лагери в Германия, са смятали, че проявяват преданост към своето правителство. Лекарите, убедени, че комунизмът е справедлива система, са поставяли диагноза „психическо разстройство“ на всички интелектуалци, обявили се срещу режима, и те са били заточени в Сибир. Войниците отиват на война, за да убиват в името на идеал, който не разбират, но и те са изпълнени с добри намерения, добродетели и преданост.

Не, не е точно така. Грехът в името на доброто е добродетел, а добродетелта, творяща зло, е грях.

В неговия случай прошката е начинът, който Злият дух е открил, за да всее смут в душата му. Казва: „Ти не си единственият, който минава през това. Много хора са били изоставяни от любимия си човек, но въпреки всичко са успели да превърнат горчивината в щастие. Представи си семействата на хората, които заради теб напускат този свят — те ще са изпълнени с омраза, желание за мъст и горчивина. Така ли смяташ да направиш света по-добър? Това ли искаш да предложиш на жената, която обичаш?“

Ала Игор е по-мъдър от изкушенията, които сега сякаш са обзели душата му — ако устои още малко, онзи глас накрая ще се умори и ще изчезне. Главно защото единият от хората, които изпрати в Рая, все по-настоятелно присъства в живота му — момичето с дебелите вежди му казва, че всичко е наред, че има голяма разлика между това да простиш и това да забравиш. Няма никаква омраза в сърцето му и не прави това, за да си отмъсти на света.

Дяволът упорства, но той трябва да покаже, че е силен, и да си припомни защо е тук.

Влиза в първата пицария, която вижда. Поръчва си една маргарита и нормална кока-кола. По-добре да се нахрани сега, защото после няма да успее — както никога не е успявал — да се навечеря спокойно при толкова хора на масата. Всички се надпреварват да си приказват с него и много обичат да го прекъсват тъкмо когато се кани да опита от вкусното ястие пред себе си.

В нормални случаи винаги има план как да избегне това — обстрелва околните с въпроси, та те да разправят разни скучни неща, докато той се храни спокойно. Но тази вечер не се чувства в настроение да бъде общителен и мил. Ще бъде антипатичен и отчужден. В краен случай може да каже, че не владее езика.

Знае, че в следващите часове Изкушението ще е най-силно и че ще настоява да спре и да се откаже от всичко.

Но той не смята да престава. Неговата цел е да довърши планираната мисия, въпреки че причината, заради която я преследва, е започнала да се променя.

Няма представа дали три смъртни случая, и трите насилствени, са нормална дневна статистика за Кан. Ако е така, полицията няма да заподозре нещо необичайно. Ще продължат със своите бюрократични процедури, а той ще може да си замине на сутринта, както е по план. Не знае и дали вече не е бил идентифициран. Да речем от онази двойка, която сутринта поздрави продавачката, от единия охранител на мъжа, който го оглеждаше, или от очевидеца на убийството на жената.