Читать «P. S. Убийците» онлайн - страница 100

Джеймс Патерсън и Лиза Марклунд

Джейкъб беше на ръба да преобърне масата в яростта си.

– Значи точно сега не разполагат с пари в брой – констатира Деси.

Рудолф бяха на свобода и изчезнаха в една страна с по-малко население от това на Ню Йорк. При това имаше хиляди километри неохраняема граница и с Норвегия, и с Финландия, плюс още толкова брегова ивица. Два часа с бърз кораб и щяха да са в Естония, Латвия, Литва, Полша, Русия, Дания или Германия.

Около масата настъпи тишина Габриела Оскаршон концентрирано четеше един куп документи, Мац Дювал тракаше с пръсти по електронния бележник. Прокурорът Еверт Ридервал зяпаше невиждащо през прозореца.

Джейкъб сви юмруци при вида на недораслия дебелак.

В крайна сметка той пусна шибаните копелета.

– Какво сочат анализите на интернет страниците? – попита най-после Деси.

Сара Хьоглунд се наклони напред.

– Първото ти заключение беше правилно – отговори тя. – Братът и сестрата Рудолф са се провъзгласили за господари на собствената си вселена. Проектът им се състои в това, да съберат в едно живота, смъртта и изкуството, да намерят ултимативната изразна форма. „Общество за изкуство без граници“ е техният университет. Доколкото разбираме, имат около тридесетина ученици в целия свят, които също учат изкуство и споделят техния мироглед и амбиции.

Деси погледна ръцете си.

– Още три двойки са взели изпита – каза тя.

Скритите интернет страници съдържаха подробни указания как се полага изпитът или се „защитава дисертация“, както го наричаха братът и сестрата в специалния проект на „Обществото за изкуство без граници“. Като причини смърт по особено артистичен начин, човек се извисяваше до създателя Господ Бог и така ставаше безсмъртен.

Цялата процедура по „Творението“ беше подробно описана – от диалога при набелязване на жертвите до това, как се използват шампанското, капките за очи и ножът.

Всичките картички и полароидни снимки бяха качени на сайта. Поместени бяха и интернет страници и файлове с отзивите на пресата във всички страни. Това беше важна част от самото произведение на изкуството.

– Но нито един докторант не е получил най-висока оценка при защитата – отбеляза Джейкъб и сам чу колко дрезгав бе гласът му. – Аматьорите винаги изпортват убийствата по някакъв начин. Или мотивът на картичките им не носи символично значение, или пък не имитират успешно известна творба на полароидните си снимки.

Никой не отговори.

– Не е толкова лесно да се убива, независимо колко си мотивиран или начетен – снижи глас Джейкъб. – Паника обзема учениците, те изпускат контрола върху ситуацията.

– В Атина, Залцбург и Копенхаген вероятно извършителите са различни членове на клуба – потвърди Сара Хьоглунд. – Полицията в съответната страна проследява в момента номерата, които са посетили сайта. Ще ги открием тази вечер.

Мац Дювал стана, като държеше електронния си бележник.

– Мъжът в Копенхаген току-що е идентифициран – каза той. – Редовен нарушител на закона, фигуриращ в ДНК регистъра.