Читать «NOSTRADAMUS: Таємниця пророка» онлайн - страница 55

Марио Ридинг

Алексі завмер, притиснувшись до зовнішньої стіни.

Кроки незнайомця наближалися до нього.

Ступаючи навшпиньки, Алексі відступив назад до вівтаря і сховався в тому самому місці, де ховався раніше. Якщо той чоловік почув його, то йому кінець так чи так. Тож ліпше померти на святому місці.

Зненацька заскреготіла ніжка стільця, який тягли по підлозі. Алексі вистромив голову зі своєї схованки. Незнайомець тягнув за собою два стільці, взяті на хорах. Було очевидно, що він хоче зробити собі драбину, яка допоможе йому дістатися до Богоматері.

Прикриваючись скреготінням стільців, Алексі пройшов за незнайомцем у крипту. Цього разу він скористався з неуважності того чоловіка, щоб підійти набагато ближче до вітрини. Він ліг між двома лавами біля самого головного проходу й звідти водночас міг спостерігати за всім, що відбувалося, і мав, де надійно сховатися на той випадок, якби незнайомцеві заманулося повернутися в базиліку по третій стілець.

Поки Алексі спостерігав, незнайомець поставив один стілець на другий, а потім випробував свою споруду на міцність. Він досить гучно висловив своє невдоволення, а тоді щось промурмотів уже тихшим голосом.

Алексі побачив, як той запхав ліхтарика до задньої кишені штанів і поліз на свою хистку споруду з двох стільців. Так, так. Це його єдиний шанс. Якщо він не використає його, йому капець. Він зачекає, поки той почне гойдатися на вершині своєї споруди, і перекине його.

У найвідповідальнішу мить незнайомець ухопився за один із латунних канделябрів, закріплених під постаментом Богоматері, й без особливих зусиль перекинув своє тіло на вітрину.

Алексі, який не зміг точно розрахувати свій ривок убік, застряг між передньою лавою та вітриною. Незнайомець обернувся й подивився на нього. На його вустах заграла посмішка.

Не встигши нічого подумати, Алексі схопив один із важких мідних свічників, які стояли під вітриною, і з.усієї сили пожбурив ним у незнайомця.

Свічник ударив Ашора Валя якраз над правим вухом. Він випустив із рук край вітрини, за який тримався, й упав спиною з висоти у вісім футів на тверду гранітну підлогу. Алексі вже озброївся другим свічником, але вмить зрозумів, що в ньому нема потреби. Незнайомець був непритомний.

Алексі розділив два стільці. Бурмочучи, він посадив Валя на стілець, який підтягнув упритул до вітрини. Обмацав кишені Валя й дістав гаман, напханий банкнотами, і невеличкий автоматичний пістолет.

«От же сучий син!»

Він запхав гаман і пістолет до кишені й окинув святилище швидким поглядом. Побачив штори з дамасту, які розсувалися шворкою. Відрізав шворку від штор і прив’язав руки й тіло Валя до спинки стільця. Потім використав другий стілець, щоб залізти на вітрину й забрати Богоматір.

45

Сабір виразно почув тріск із того місця, де він ховався на протилежному боці майданчика, що був перед святилищем. Він дуже пильно дослухався, відтоді як уперше почув скрегіт ніжок від стільця по підлозі десь глибоко всередині базиліки. Проте тріск пролунав набагато ближче до того місця, де стояла Богоматір.