Читать «NOSTRADAMUS: Таємниця пророка» онлайн - страница 50

Марио Ридинг

Він потягся рукою до автоматичного перемикача швидкостей.

— Я сказала йому.

Це був Йолин голос.

Обидва чоловіки обернулися до неї.

— Я сказала йому все. — Вона тепер сиділа, обгорнувшись ковдрою. — Я сказала йому, що ми їдемо в Рокамадур. І про Чорну Богоматір сказала. Я сказала йому, де заховані вірші.

— Про що ти говориш? Сказала кому?

Йола помітила свою голизну й повільно підтягла ковдру вгору, щоб затулити груди. Вона ніби думала й діяла в якомусь уповільненому ритмі. — Тому чоловікові. Він стрибнув на мене. Від нього йшов дивний запах. Як від тих зелених комах, які пахнуть мигдалем, коли їх роздушиш.

— Йоло, про що ти говориш? Про якого чоловіка?

Вона глибоко вдихнула повітря.

— Про того чоловіка, що вбив Бабеля. Він сказав мені. Він сказав, що скрутить мені в’язи та само, як скрутив Бабелю.

— О Боже.

Алексі підвівся на своєму сидінні.

— Що він тобі зробив?

Голос йому тремтів.

Йола похитала головою.

— Нічого він мені не зробившому не було потреби. Його погроз вистачило, щоб довідатися про все.

Алексі заплющив очі. Він пирхнув. Щелепа заворушилася за його міцно стиснутими зубами, так, ніби він провадив сердитий внутрішній діалог із самим собою.

— Ти його бачила, Йоло? Ти бачила його обличчя?

— Ні. Він напав на мене ззаду й придушив коліньми мої руки до землі. Я не могла обернути голову.

— Ти правильно зробила, що все сказала йому. Він божевільний. Він вбив би тебе.

Сабір знову обернувся до керма. Він виїхав на дорогу й погнав машину, дедалі збільшуючи швидкість.

Алексі вирячив очі.

— Що ти робиш?

— Що я роблю? Я скажу тобі, що я роблю. Тепер завдяки Йолі ми знаємо, куди їде той мерзотник. Тому я хочу потрапити в Ро-камадур раніше, ніж він. А потім я його вб’ю.

— Ти збожеволів, Адаме?

— Я доводжуся Йолі фралом, хіба не так? Усі ви сказали мені, що я повинен опікуватися нею. Помститися за смерть Бабеля. От я й збираюся це зробити.

40

Алюр Баль бачив, як плямка зменшується, аж поки зовсім зникла з екрана. Він нахилився вперед і вимкнув прилад для стеження. Він був дуже задоволений тим, чого йому вдалося досягти за сьогоднішній день, тим, що було сказано й зроблено. Він узяв ініціативу на себе й домігся чудового результату. Це була йому добра наука. Ніколи не дозволяй ворогу робити те, що йому хочеться. Примусь його ухвалювати несподівані рішення, які здебільшого призводять до помилки. У такий спосіб тобі буде найлегше досягти своєї мети, і ти її досягнеш із завидною швидкістю.

Він роздивлявся малу, розгорнуту на сидінні поруч із ним. Дорога до Рокамадура забере в нього не менше як три години. Ліпше почекати, поки крипту буде зачинено й персонал піде вечеряти. Нікому не спаде на думку, що святилище можуть обікрасти, таке припущення кожному видалося б абсурдним. Можливо, потім йому доведеться піднятися сходами навколішки, як англійському королю Генріхові Другому — нащадку, чи так принаймні про нього казали, Мелюзіни, дочки Сатани, після того як священики переконали його, що він мусить відбути спокуту як за вбивство Томаса Бекета, так і за блюзнірське пограбування усипальниці його сином? Попросити відпущення гріхів. Забезпечити собі nihil obstatx.