Читать «NOSTRADAMUS: Таємниця пророка» онлайн - страница 14

Марио Ридинг

Як письменник, що іноді займався й журналістикою, Сабір мусив бути в курсі новин. Звідти завжди можна видобути якусь історію. Там варилися ідеї. Стан світу був віддзеркалений у тенденціях ринку, і це його стосувалося. За останні роки він зміг піднести своє життя на досить комфортабельний рівень: після того як йому пощастило написати бестселер, що мав назву «Приватне життя Нострадамуса». Зміст цієї книжки був ніяким — її успік пояснювався геніально вигаданою назвою. Тепер він мусив вигадати щось нове, аби якось підтримати свою популярність, бо інакше кран, із якого йому весь час капали гроші, закрутять, про розкішний стиль життя доведеться забути, а коло його читачів звузиться до нуля.

Тому оголошення Самани, яке він прочитав в одній із дрібних бульварних газет, не могло не привернути його увагу — таким воно було чудернацьким і несподіваним:

Мені потрібні гроші. І я маю дещо на продаж. Загублені вірші Нотр-Дама {саме так там було написано). Урукописг. Продам першому покупцеві, що заплатить готівкою. Вірші справжні.

Сабір голосно засміявся, коли прочитав це оголошення, — адже його явно продиктувала людина неписьменна. Але звідки людина неписьменна могла знати про загублені катрени Нострадамуса?

Відомо, що провидець із шістнадцятого сторіччя написав тисячу віршів, кожен у чотири рядки, оприлюднені ще за його життя, й у них із, можна сказати, надприродною точністю був передбачений розвиток майбутніх світових подій. Проте менш відомий той факт, що п’ятдесят вісім катренів в останню мить перед публікацією автор забрав і десь заховав, і ніхто ніколи їх не бачив. Той, кому пощастило б знайти й опублікувати ці вірші, відразу став би мільйонером — неважко було передбачити, що він продав би захмарну кількість примірників своєї публікації.

Сабір знав, що його видавець авансує його будь-якою сумою, аби зробити можливою таку публікацію. Одне повідомлення про те, що вірші знайдено, дасть сотні тисяч прибутку газеті, яка його надрукує, адже потім його захочуть передрукувати на своїх перших сторінках сотні газет і журналів у всьому світі. Бо хіба в наш непевний час люди не віддадуть усе, що мають, за те, щоб прочитати ті вірші й зрозуміти одкровення, у них закладені? Голова в Сабіра пішла обертом, коли він спробував уявити собі все це.

До сьогоднішніх подій Сабір бачив у щасливих фантазіях свій первісний рукопис поки що замкненим у такому собі літературному Форті Нокс — він відкриється перед нетерплячими ордами читачів лише в день його публікації. Він, його автор, уже в Парижі. Чи варто публікувати цю історію? Що йому втрачати?

Після брутального катування та вбивства невідомого чоловіка поліція розшукує американського письменника Адама Сабіра, якого має на меті допитати у зв'язку з убивством. Згідно з одержаними відомостями, Сабір нині перебуває в Парижі, але ми нікому не рекомендуємо наближатися до нього, бо він може бути небезпечний. Характер скоєного вбивства такий серйозний, що Національна поліція ставить собі за першочергову мету встановити особу вбивці, котрий, як ми маємо всі підстави припускати, готується вчинити новий злочин.