Читать «Преследваният» онлайн - страница 76

Брайън Хейг

— Няма ли ги? — попита шепнешком Елена изпод масата.

— Така изглежда — отвърна Алекс с тон, в който се бореха надежда и съмнение. — Изчакайте още малко.

Той докуцука до единия от келнерите пред кухненската врата, висок младеж, който изглеждаше значително по-спокоен от двамата си колеги, и го попита къде са бандитите. Извън сградата, отвърна младежът. Мъжът изскочил през прозореца, а жената хукнала към вратата, като подбрала и останалите гадове. Страшното мина, увери той Алекс. Лошите вече ги няма. Портиерът е извикал полицията. Всеки момент наоколо ще гъмжи от ченгета. Алекс се върна при масата, метна пътните чанти на здравото си рамо и каза на Елена и Юджин, че е безопасно да излязат. Елена се измъкна първа и във внезапен порив обви ръце около шията му, но веднага го пусна, когато той се сви и изохка от болка.

След нея изпълзя Юджин — гръмогласен, превъзбуден и напълно объркан. Не спираше да пита Алекс защо внезапно го е сграбчил, напъхал под масата и запушил с длан устата му. Алекс се опита да го избута навън, но Юджин се заинати и каза, че няма да мръдне, докато не получи отговор на въпросите си, и то по възможност смислен.

— Дълга история — каза Алекс, като се оглеждаше припряно наоколо. — Нямам време да ти обяснявам всичко.

Планът, макар да беше прост и ефикасен, се изчерпваше с примамването на убийците им извън ресторанта и изпращането им по грешна следа, колкото двамата с Елена да се доберат до трабанта на Юджин и да изчезнат час по-скоро.

Но как можеше сега да излезе, за да търси трабанта на паркинга, където можеше да се натъкне на Владимир или на някой от хората му! Освен това изведнъж си даде сметка, че ако оставеше Юджин сам в ресторанта, онези можеха да се върнат и да си го изкарат на него. Междувременно протестите на Юджин ставаха все по-гръмки. Алекс му махна с ръка да се успокои и се опита да предложи друго обяснение:

— Тези хора отвлякоха двама ни с Елена, съдраха ме от бой и ме принудиха да им прехвърля фирмите си. Сега искат да докопат и твоите пари. Да вървим!

— Моите пари?!

— Да, Юджин, точно това казах.

— Ти познаваш ли ги?

— Срещнах ги тази сутрин. Нямам никакво желание да ги опознавам по-отблизо. Хайде, да побързаме! — Алекс хвърли тревожен поглед към изхода. Нямаше време за приказки.

— Кои са тия?

— Юджин, много те моля, млъкни и ми помогни малко! Те са някъде отвън. В момента ни търсят из близките улици. Много скоро ще се сетят, че сме ги изпързаляли, и ще се върнат тук. Това са професионални убийци. Чуваш ли какво ти казвам?

За тези две минути, през които Алекс едва не го бе задушил под масата, Юджин бе преминал от леко алкохолно опиянение към смъртна уплаха, но и тя не бе продължила дълго. Сега той бързо се връщаше към едно по-познато душевно състояние: на гневна превъзбуда.

— Дяволите да те вземат, не мърдам от тук, докато не дойде полиция!

— Виж какво, може и полицията да е замесена. Всъщност това е почти сигурно. Тези хора имат връзки навсякъде, дори не можеш да си представиш! Нямам време да… Слушай, Юджин, хайде да изчезваме!