Читать «Преследваният» онлайн - страница 52

Брайън Хейг

Три непоносими месеца, през които той се бе подмазвал, бе лизал подметките на неколцина от хората с най-голямо его в Ню Йорк.

И сега всичко щеше да отиде на вятъра. При тази мисъл на Юджин му прилошаваше. Не, това беше невъзможно, сигурно сънуваше. Триста милиона електронни долара очакваха някой да натисне копчето, за да се стекат като пълноводна река в трезорите на Алекс. Инвеститорите бяха неспокойни и недоверчиви, готови във всеки момент да се оттеглят от сделката. Ако само нещо се обърка, бяха прошепнали заедно и поединично те в ухото на Юджин, ако едно-единствено нещичко в цялата тази работа не е както трябва, щяха да си приберат парите и никога повече нямаше да му вдигнат телефона.

— Не вярвам, че Алекс ви е наредил да отмените срещата — изстреля ядосано той в слушалката. — Вие просто лъжете. Не знам защо го правите, но Алекс прекрасно разбира, че ако тази сделка не стане до пет следобед, няма да стане изобщо.

Настана дълга и мъчителна пауза; внезапно Голицин разбра, че е направил гаф. Този нагъл американец отсреща се оказа костелив орех. Ако на своя глава вдигнеше под тревога будапещенската полиция за мистериозното изчезване на Алекс Коневич, цялата им операция щеше да отиде по дяволите. Освен това се прибавяше и проблемът с убития бодигард на летището. По инцидента вече се водеше разследване, Голицин знаеше това от свои източници сред местните органи. Засега унгарците нямаха никаква представа кой е и защо е убит. Пък и един труп едва ли щеше да се разприказва или да проявява нетърпение.

Ако обаче узнаеха, че Коневич е изчезнал от летище „Ферихед“ приблизително в часа на убийството, щяха да направят връзката.

Алекс беше богат и влиятелен човек, истинска знаменитост в родината си и най-важното — близък приятел на Борис. Унгарците едва ли щяха да се зарадват особено на дипломатическия скандал и медийната шумотевица, която щеше да се вдигне покрай случая. Вероятно щяха да обявят общонационално издирване. Полицията щеше да преобърне района на летището за свидетели, случайно забелязали нещо подозрително. Семейство Коневич бяха атрактивна двойка, забелязваха се отдалеч. Кой можеше да каже какво щяха да открият местните полицаи, ако се понапънеха!

Последните новини от онзи побъркан садист Владимир бяха, че му е нужен още около час, за да приключи сделката. После час-два за прикриване на следите, например за да се отърват от труповете на Алекс и Елена по такъв начин, че никой никога да не може да ги открие. След изчезването на двамата Голицин щеше да пусне из Москва слух, че Коневич е източил собствените си фирми и е избягал с жена си в неизвестна посока. Блестящо замислено наистина, като се имаше предвид, че самият Голицин се готвеше да източи парите му — тези стотици милиони долари, — използвайки мъртвия Алекс за прикритие.