Читать «Преследваният» онлайн - страница 210

Брайън Хейг

Щом Париш свърши, Ем Пи отбеляза:

— Надявам се, че обвинението е в течение на нашата позиция, а именно: господин Коневич е станал жертва на инсценировка, за да му бъдат приписани престъпления, извършени от друг.

— Обичайното оправдание на един престъпник — отвърна презрително Париш.

— Вие се съмнявате в казаното от него? — запита недоверчиво Ем Пи.

— Разбира се, че се съмнявам. Господин Коневич е номер едно в списъка на най-издирваните руски престъпници. Има издадена заповед на главния прокурор на Русия за арестуването му. Вестникарските статии и репортажи в тези кашони потвърждават всичките му деяния, за които сега твърди, че не са извършени от него. Според мен той май единствен е на това мнение.

Ем Пи се обърна към съдията.

— Не си спомням досега да съм чувал за дело, при което вестникарски статии да служат за доказателствен материал.

Съдията поиска да разбере накъде бие защитата с тази си забележка.

— Нито пък аз. Но, от друга страна, съм склонен да приема твърдението й, че тези материали придават допълнителна тежест на обвиненията на руските власти.

Ем Пи се усмихна любезно на негова светлост и запита:

— Разполагам ли с малко време, за да развия тази тема?

— Да, но с много малко.

Ем Пи се обърна с лице към Париш.

— Вие четохте ли статията в „Ню Йорк Таймс“ отпреди две седмици за това дело?

— Може и да съм я чела.

— Ако не сте, да ви я прочета? Имам броя.

— Няма нужда. Четох я.

— Цялата?

— Нали това ми разправям! До последната глупост.

Ем Пи вдигна вестника от масата пред себе си и го размаха, за да го види съдията.

— Ето любимия ми пасаж — каза той, широко усмихнат. — Цитирам: „Това дело е подигравка с правосъдието, един влак, натоварен с лъжи, измислици и клевети, в който на прокурора е отредена ролята на машинист“, заяви анонимен източник. „Ако Коневич бъде върнат в Русия, там ще го ликвидират. Ръцете на прокурора ще бъдат изцапани с кръвта му, сякаш самата тя лично го е убила.“ Край на цитата. — Ем Пи се усмихна мило на стенографката. — Сали, ако обичаш, впиши това в протокола. Особено литературния образ за машиниста на влака, натоварен с лъжи, измислици и клевети. Тази част много ми хареса.

Париш скочи от мястото си.

— Протестирам, ваша светлост! — изкрещя тя, зачервена от гняв. — Подобни очевидни клевети нямат място в официален съдебен протокол.

Негова светлост реши да се намеси. Прокурорката беше права, прочетеният пасаж си беше нагъл опит за очерняне и нищо повече. От друга страна, самата тя бе представила изрезки от вестници като доказателствен материал. Независимо дали това й се харесваше, тя бе дала повод на Ем Пи да развие темата. Сега, дори той да я сгазеше като валяк, можеше да се сърди единствено на себе си.

Пък и да си го кажем право, подобни надвиквания бяха рядкост в имиграционен съд. Той блъсна стола си назад, сключи пръсти зад тила си и се приготви да наблюдава зрелището.

— Но защо? — запита учудено Ем Пи. — Нима не сте съгласна с тях?

— Разбира се, че не!

— Ама много ви моля, госпожице Париш! Статията си е чудесна. Добре аргументирана, балансирана, безпристрастна…