Читать «Преследваният» онлайн - страница 198

Брайън Хейг

— Господин Джоунс?

— Изобщо не съм подготвен да оспоря тези абсурдни обвинения. Смятам обаче, че те по никакъв начин не отговарят на истината и лесно ще бъдат опровергани.

— А кога ще бъдете готов?

— Трябват ми минимум две седмици.

— В такъв случай ще се съберем на следващо заседание след две седмици.

С което делото приключи. Съдията се надигна да си ходи, но в този момент Ем Пи прекъсна движението му с думите:

— Има още един въпрос, с който бих желал да ви занимая, ваша светлост.

Негова светлост потъна обратно в креслото си.

— Моите клиенти трябва незабавно да бъдат пуснати под гаранция. Обвиненията, довели до тяхното арестуване, вече са опровергани и въпросът е решен. Те не са длъжни да страдат заради нещо, което моята колежка Париш вече описа като недопустима небрежност от страна на обвинението. Това би било съдебен произвол.

— Госпожице Париш?

— Изобщо не съм казвала, че е недопустима небрежност. Вие по безобразен начин изопачавате думите ми.

— Я ми припомнете какво всъщност казахте.

— Най-обикновено процедурно недоглеждане. Всяка година през рехавите ни граници преминават, легално или не, поне два милиона имигранти. Колкото и усилия да полагат нашите хора — при тези думи тя хвърли пореден изпепеляващ поглед към нещастния сътрудник, сгърчен на стола до нея, — понякога се случва някой формуляр да се загуби.

Лактите на съдията отново се стовариха върху банката.

— Госпожице Париш, уверявам ви, че приветствам усилията ви да защитите доброто име на вашата служба.

— Благодаря ви, ваша светлост.

— Това е достойно за възхищение и наистина ме трогва до дъното на душата. От друга страна обаче, аз съм бил цели петнайсет години във вашето положение. Затова бъдете така добра и никога повече не изричайте подобни зашеметяващи глупости в тази съдебна зала. Очевидно е, че става дума за недопустима небрежност. Вашата служба може да е претоварена с работа и със сигурност има недостиг на персонал, но това по никакъв начин не извинява случилото се днес. А сега, какъв е вашият отговор на молбата за освобождаване под гаранция на тези хора?

Тя дори не мигна.

— Ние настояваме тя да бъде отхвърлена, ваша светлост.

— Основания?

— Според руския министър на правосъдието господин Коневич е присвоил милиони долари от вложители в собствената си банка. Освен това при бягството си от страната той е отнесъл със себе си още милиони, откраднати от руската мафия. Както е избягал от там, така ще избяга и от тук. Откъдето и да погледнем на нещата, рискът от повторно бягство от правосъдието е неприемливо висок.

— Господин Джоунс?

Ем Пи не отговори веднага; няколко секунди той остана неподвижен, вперил поглед в бележника през себе си. Алекс не можеше да разчита на нищо и Ем Пи го знаеше. Освен това беше достатъчно съобразителен да не дразни излишно съдията и по този начин да пропилее видимата симпатия, която поне за момента негова светлост изпитваше към клиента му. Той закима енергично по посока на Елена.