Читать «С дъх на канела» онлайн - страница 32

Никълъс Спаркс

— Бих искала да се запозная с него.

Погледнах я изумен.

— Наистина ли?

— Мисля, че е интересен човек. Винаги са ме привличали хора с такава… страст към живота.

— Страст към монетите искаш да кажеш, не към живота — поправих я аз.

— То е едно и също. Страстта си е страст. Тя прогонва досадата от живота ни и го насища с емоции, независимо какво я предизвиква. Може би не всяка страст, но аз не говоря за пороците.

— Като твоята страст към кофеина.

Тя се усмихна и видях малката дупка между горните й зъби.

— Точно. Може да са монети, спорт, политика, коне, музика, борба… най-тъжните хора на света са тези, които не се вълнуват от нищо. Страстта и удовлетворението вървят ръка за ръка. И без тях всяко щастие е временно и случайно, защото, след като го постигнеш, не ти остава какво друго да правиш. Бих искала да си поговоря с баща ти за монети, защото тогава той би разкрил най-доброто от себе си и защото човешкото щастие е заразително.

Думите й ме стреснаха. За разлика от Тим, който смяташе, че тя е доста наивна, аз я намирах за по-зряла от повечето на нейната възраст. Макар че, предвид как изглеждаше по бански, предполагам, че щях да я зяпам със същия възторг, дори и да бе цитирала страници от телефонния указател.

Савана се приближи по-близо до мен и погледът й проследи моя. Фризбито беше в разгара си. Брад хвърли диска и другите хукнаха след него. Две момчета се гмурнаха едновременно в плитчините и главите им се сблъскаха. Единият от тях, онзи с червените шорти, изруга и излезе на брега. Стискаше главата си с ръце. Останалите избухнаха в смях и аз открих, че също се смея.

— Видя ли това? — попитах я.

— Чакай малко — каза вместо отговор тя. — Идвам след минута.

Тя стана и тръгна към червените шорти. Той я видя и замръзна на мястото си. Онзи до него реагира по същия начин и аз осъзнах, че присъствието на Савана произвежда такъв ефект върху всички, не само върху мен. Тя му каза нещо, усмихна му се, но очите й го гледаха сериозно и настойчиво. Той кимна и сведе поглед като провинило се хлапе. След малко се върна при мен. Не попитах нищо, знаех, че не е моя работа, но явно съм издал любопитството си.

— Обикновено не бих се намесила, но трябваше да го помоля да си мери приказките заради всички семейства наоколо — обясни тя. — Плажът е пълен с малки деца. Обеща, че ще внимава.

Трябваше да се досетя.

— Предложи ли му вместо псувните да използва „небеса“ и „майчице мила“?

Тя примижа и ме погледна закачливо.

— Признай, че ти харесват и двете.

— Обмислям да ги пусна в отряда. Врагът ще се вцепени, като заблъскаме по вратите с РПГ-тата и заревем „небеса“ и „майчице мила“.

Тя се изкиска.

— Наистина звучи по-страховито от всяка ругатня, въпреки че не знам какво е РПГ.

— Ръчен противотанков гранатомет — въпреки решението си да не се поддавам, с всяка изминала минута я харесвах все повече. — Какво ще правиш довечера?

— Нямам никакви планове. Освен събранието. Защо? Да не би да си решил да ме запознаеш с баща си?