Читать «С дъх на канела» онлайн - страница 119

Никълъс Спаркс

— Това е историята — заключи накрая тя. — Не знам какво друго искаш да знаеш.

Аз също не знаех.

— Алън още ли живее тук?

— Има своя стая на втория етаж. Винаги е живял там. Всъщност положението му не е толкова тежко, колкото ти звучи. След като приключим с храненето и ресането на конете, останалото време обикновено прекарва сам. Обича видеоигри. Може да играе с часове. Едва успявам да го спра. Ако го оставя, ще играе цяла нощ.

— Тук ли е сега?

Тя поклати глава.

— Не. В момента е с Тим.

— Къде?

Преди да отговори, кучето започна да драска по вратата и тя стана да му отвори. То веднага дойде при мен и близна ръката ми.

— Харесва ме — казах.

— Тя харесва всички — обади се Савана, все още на вратата. — Казва се Моли. За пазач не става, но иначе е толкова сладка! Ще те олигави целия, ако я оставиш.

— Няма нищо — казах.

Савана се обърна и каза през рамо.

— Виж, трябва да прибера някои неща от двора. Струва ми се, че тази нощ ще вали. Няма да се бавя много.

Забелязах, че не отговори на въпроса ми за Тим. Нито пък имаше намерение, осъзнах изведнъж.

— Трябва ли ти помощ?

— Не, наистина. Но ако искаш, ела с мен. Нощта е прекрасна.

Тръгнах след нея. Моли забърза и оглави колоната, забравила напълно, че преди минута се молеше да влезе при нас. Един бухал се обади от близките дървета и тя хукна натам. Савана отново навлече калните ботуши.

Тръгнахме към плевнята. Мислех за разказаното от нея и отново се запитах какво правя тук. Не знаех дали да се радвам за брака й с Тим — двамата сякаш бяха родени един за друг — или да се ядосвам-, поради същата причина. Нито се чувствах доволен, че най-накрая разбрах истината. По-лесно беше да не знам подробностите.

И въпреки всичко… имаше нещо, което тя премълчаваше. Усетих го в гласа й. Някаква печал, която не я напускаше през цялото време. Изведнъж усетих с кожата си колко близко сме един до друг и се запитах дали и тя го е усетила. Но дори да беше, не го показа с нищо.

Конете представляваха само сенки, тъмни петна на фона на нощния мрак без конкретна форма. Савана откачи няколко юзди от оградата и ги прибра в плевнята. През това време аз занесох лопатите под навеса при другите инструменти. Тя отиде да провери дали е затворила портата и двамата поехме обратно към верандата.

Спрях пред стъпалата и погледнах часовника си. Беше почти десет часа. Ставаше късно, и двамата го съзнавахме.

— Мисля, че е време да си тръгвам — казах. — Градът е малък, а не искам да плъзнат слухове.

— Сигурно си прав.

Моли се появи от мрака, седна между нас и сложи глава върху крака на Савана.

— Къде си отседнал? — попита тя.

— Близо до автомобилния парк. Точно до главния път.

Тя сбърчи нос.

— Там е ужасно.

— Така си е. Прилича на долнопробна кръчма.

— Но не съм изненадана — усмихна се тя. — Ти имаш тази способност да откриваш най-невероятните места.

— Като „Скаридената колиба“?

— Точно.

Пъхнах ръце в джобовете и се запитах дали я виждам за последен път. Ако беше така, нищо в мен не показа, че критичният момент е настъпил. Не исках всичко да свърши с един толкова банален разговор, но не можех да измисля какво друго да кажа.