Читать «Независима съпруга» онлайн - страница 25

Линда Хауърд

Сали отново замълча, потресена от неговата настойчивост.

— Но, Рай! — попита накрая невярващо. — Защо не?

— Казах ти — повтори той с тон на човек, обясняваш очевидното. — Удобно ми е да имам съпруга.

— Винаги можеш да излъжеш.

— Защо трябва да си правя труда да лъжа? Освен това винаги има опасност лъжата да бъде разкрита. Не, благодаря ти за предложението, ала смятам да те запазя, независимо кой чака зад кулисите да заеме мястото ми.

Тя изведнъж се ядоса. За какво й се бе обадил, ако не искаше развод, и кой бе той да й прави забележки на тема кой чака зад кулисите?

— Ти си направо нетърпим! Какво става, Рай? Да не би Корал много да те притиска? Да не би да имаш нужда от удобната си съпруга да те пази? Е, можеш да се криеш зад някой друг, защото аз нямам нужда от твоето съгласие за развод. Ти ме изостави и те нямаше седем години, така че всеки съдия в щата ще ми даде развод!

— Така ли мислиш? — Той се засмя на глас. — Опитай. Имам много приятели и да се разведеш с мен може да се окаже по-трудно, отколкото очакваш. По-добре да си сигурна, че имаш много пари и много време, преди да започнеш, и по-добре да имаш по-надеждна работа. Ти си в доста уязвима позиция, не мислиш ли? Не можеш да си позволиш да ядосваш шефа си.

— Шефът ми може да върви по дяволите! — изкрещя Сали вбесено и тресна слушалката. Телефонът веднага започна да звъни отново и тя за момент го изгледа, ала след малко, когато започна да я дразни, го изключи — нещо, което рядко правеше, защото можеше Грег да има нужда да се свърже с нея.

Загаси лампата, намести възглавницата обратно на мястото й, но нямаше никаква надежда да заспи. Лежеше в тъмното и кипеше. Искаше й се да може да излее гнева си върху главата на Рай. За какво й се бе обадил, ако не искаше развод? Ако искаше да я използва, за да държи Корал на разстояние, би могъл да намери някой друг, който да свърши тази мръсна работа вместо него. Тя самата мислеше, че Корал бе точно неговият тип — самоуверена и изискана жена, на която не би й пукало дали съпругът й се интересува повече от работата си, отколкото от нея.

После, сякаш някой бе светнал лампата в тъмната стая, Сали изведнъж разбра защо Рай толкова упорито не искаше развод, защо й задаваше всичките тези въпроси и й правеше всичките тези намеци за нейните приятели. Ако изобщо нещо бе научила за него през годината, която бяха прекарали заедно, то бе, че той бе мъж с чувство за собственост. Рай не искаше да се отказва от нищо, което му принадлежи, и това включваше и съпругата му. Очевидно не му пречеше, че могат да ги разделят хиляди километри, че не се бяха виждали от години. Според него, след като веднъж му бе станала съпруга, винаги трябваше да бъде. Той можеше вече да не я иска, но бе прекалено голям инат, за да се откаже, ако мислеше, че някой друг може да поиска да се ожени за нея. Това, което Рай не осъзнаваше, бе, че нейното мнение бе съвсем като неговото — веднъж стига.

Тя честно си признаваше, че никога няма да обича друг мъж, както бе обичала него, и че макар да се бе възстановила от емоционалните поражения, които й бе нанесъл, не вярваше, че някога ще може отново да обича така страстно, така ненаситно. Нито пък искаше да се задоволи с блудкава удобна връзка, след като бе познавала такава любов.