Читать «Независима съпруга» онлайн - страница 22

Линда Хауърд

— Казах ти, че никой не знае.

Рай отново се зачете и изведнъж смръщи вежди:

— „Най-близки роднини — няма.“ Ами ако те бяха ранили, дори убили? Такива неща се случват, нали знаеш? Как щяха да ме уведомят?

— Не мислех, че би те интересувало — оправда се Сали. — Всъщност, изобщо не съм мислила за това, ала сега разбирам защо би искал да знаеш. Можеше да поискаш отново да се ожениш. Извинявай, не съобразих.

На слепоочието му започна да пулсира една вена и тя я гледаше в захлас. Това означаваше, че бе бесен, както си спомняше съвсем добре, но не можеше да се сети от какво би се ядосал толкова. В края на краищата, не я бяха убили, така че не виждаше причина за притеснения.

Той затвори папката и я хвърли отново на бюрото, стиснал мрачно устни.

— Да се оженя отново! — изкрещя неочаквано. — Защо трябва да съм такъв глупак? Веднъж ми стига.

— Определено — съгласи се Сали от все сърце.

Рай присви очи и сякаш се опитваше да овладее гнева си.

— Ти не мислиш ли да се омъжиш повторно? — попита с кадифен глас.

— Един съпруг би пречил на работата ми — поклати глава тя. — Не, бих предпочела да си живея сама.

— Нямаш ли… Ъ-ъ-ъ-ъ… Близки приятели, които имат нещо против, че те няма дни, дори седмици наред?

— Имам много приятели, да, ала те са повечето в същия бизнес, така че разбират, когато замина в командировка — отговори Сали спокойно, без да обръща внимание на подтекста. Не бе негова работа дали има любовници, или не, и изведнъж й се стори важно Рай да не разбере, че бе единственият мъж, който бе правил любов с нея. В края на краищата, той самият не бе живял като монах, както се виждаше от зашеметяващата Корал Уилямс.

— Чел съм много твои статии — смени темата Рай. — Била си на доста напечени места. Ливан, Африка, Южна Америка. Твоите „приятели“ нямат ли нищо против, че може да пострадаш?

— Както ти казах, те самите са в бизнеса. Всеки от нас би могъл да се върне мъртъв — отговори тя сухо. — И с теб беше същото, но ти продължаваше да заминаваш. Защо сега си се спрял? Можеш сам да си избираш командировките и се чу, че са ти предложили да бъдеш водещ.

— Може би е признак, че остарявам, ала ми омръзна да ме стрелят — отговори неочаквано той. — И започна да ми става скучно, исках промяна. През годините бях направил някои добри инвестиции и когато обявиха „Обзор“ за продан, реших да направя промяната, така че го купих. Все още имам договор за четири документални филма за следващата година, а това винаги е интересно. Имам време да правя повече проучвания, да изградя основата на моята теза.

Сали се замисли.

— Струва ми се, че аз предпочитам задграничните командировки.

Рай понечи да каже нещо, но телефонът на бюрото му иззвъня: Той раздразнено грабна слушалката и се сопна: