Читать «Независима съпруга» онлайн - страница 21

Линда Хауърд

— Както го казваш, звучи почти логично да си един от най-добрите кореспонденти в първокласно новинарско списание. Доколкото разбирам, ти харесваш работата си.

— О, да! — възкликна Сали и нетърпеливо се наведе напред. Очите й светеха. — Обичам я! Никога не можех да разбера защо ти винаги толкова нямаше търпение да се върнеш на работа, ала после и мен ме ухапа същата муха. То ти влиза в кръвта, връзва те, нали така? Сигурно съм се пристрастила към вълненията, чувствам се само наполовина жива, когато съм вързана тук, в кабинета.

— Очите ти не са се променили — промълви Рай почти на себе си, без да откъсва очи от лицето й. — Още са тъмносини като морето и толкова дълбоки, че човек може да се удави в тях. Защо си смени името? — попита внезапно.

— Нали ти казах, не исках да извличам облаги от твоето име — обясни тя търпеливо. — Исках за разнообразие да си стъпя на краката и открих, че това ми харесва. Колкото до Сали, някак си Сара се превърна в Сали в колежа и оттогава си останах Сали.

— Колеж? — попита той и очите му станаха по-остри.

— Да, най-после се дипломирах — засмя се Сали. — След като ти си замина, аз тръгнах по курсове, езици и творческо писане, но когато започнах да работя като репортер, това ми отнемаше толкова много време, че трябваше да довърша следването си на части.

— И на диета ли си минала? Променила си всичко друго в живота си, защо да нямаш и нова фигура? — Гласът му бе почти обвинителен и тя го погледна неразбиращо. Не можеше да има нещо против, че малко бе поотслабнала. Дори не бе свалила толкова много.

— Не, не съм минала на диета, просто отслабнах — отвърна Сали и от тона й пролича, че изобщо не разбира въпроса му. — Бях толкова заета, че нямах време да ям. Това е вярно и сега.

— Защо? Защо си се променила толкова драстично?

Тя внезапно изтръпна, разбрала, че това не бе разговор, колкото да минава времето, спомени за старите времена, а че Рай съзнателно я бе довел до този въпрос. Не знаеше по каква причина, ала нямаше нищо против да му каже истината.

— Когато си тръгна, Рай, ти ми каза да ти се обадя, когато преценя, че съм достатъчно жена като за теб. Тогава едва не умрях. Исках да умра. После реших да се боря за теб, да се превърна в жената, която ти искаш, затова тръгнах на много курсове и се научих как да правя много неща, а междувременно се научих и как да живея без теб. Край на историята.

— Не съвсем — произнесе той саркастично. — Твоят съпруг нехранимайко отново се появи на сцената и започна нова глава, а за да бъде сюжетът наистина интересен, сега ти е и шеф. Да видим, забранява ли правилникът на тази компания да се наемат роднини?

— Ако забранява — отвърна ясно Сали, — аз бях тук преди теб.

— Обаче аз съм шефът — напомни й Рай и се засмя. — Не се тревожи за това, бебчо. Нямам намерение да те уволнявам. Ти си прекалено добър репортер, за да ти позволя да отидеш при някой друг. — Той се изправи, тя също, но Рай каза: — Седни, не съм свършил. — Сали покорно седна, а той взе една папка, върна се на стола си и се облегна назад. Тя разпозна, че това бе собственото й досие, ала нямаше причини да не му позволява да го чете, затова просто го гледаше как го прелиства. — Любопитно ми е какво е твоето заявление за работа. Каза, че никой не знае, че си омъжена, но какво си писала в графата за семейно положение? А, ето го. Била си съвсем честна. Признаваш, че си омъжена. Обаче срещу име на съпруга пише: „Разделени — поверителна информация.“