Читать «Независима съпруга» онлайн - страница 20

Линда Хауърд

Той я изведе от асансьора и тръгнаха по коридора към кабинета му. Когато ги видя, секретарката му вдигна очи и им се усмихна, ала преди да успее да каже нещо, Рай изръмжа през рамо:

— Никой да не ме безпокои.

После влезе в кабинета си след Сали и плътно затвори вратата.

Тя бе само на няколко метра от него и примигваше, като се опитваше да се приспособи към реалността на неговото присъствие. Преди време й се бе наложило да приеме неговото отсъствие и сега просто не можеше да приеме присъствието му. Той бе мираж, рожба на въображението й, прекалено жив, за да е реален.

Но Рай стоеше до вратата, гледаше я с плашещите си сиви очи и бе съвсем реален. Вместо да срещне погледа му, Сали плъзна поглед по тялото му и машинално забеляза как безукорно му стои кафявият костюм, как панталоните обгръщат мускулестите му бедра. Сърцето й започна да бие малко по-бързо и тя прехапа устни.

— Рай… — Гласът й пресекна, Сали се прокашля и започна отново: — Рай, защо се държиш така?

— Какво имаш предвид? — попита той и очите му светнаха опасно. — Ти си моя съпруга и искам да знам какво става тук. Очевидно ме отбягваш. Трябва ли и аз да не обръщам внимание на присъствието ти, както изглежда ти се гласиш да не обръщаш внимание на моето присъствие? Извини ме, че не се усетих веднага, бебчо, ала бях изненадан да те видя и това ме свари неподготвен. Не съм имал намерение да се правя, че не те познавам.

Тя с облекчение си пое дъх.

— О, това ли било? — Въздъхна. Сега, когато вече знаеше какво иска Рай, изпита слабост. — Да, избягвах те. Не знаех как ще приемеш идеята, че работя за теб, а аз не искам да рискувам да си изгубя работата.

— Казала ли си на някой, че сме женени? — попита той рязко.

Сали поклати глава.

— Всички ме познават като Сали Джероум. Върнах се към моминското си име, защото не исках да използвам влиянието на твоето име.

— Много благородно, госпожо Бейнс — произнесе Рай подигравателно и отиде до бюрото си. — Седни, няма да те изям.

Тя седна. Вече бе по-склонна да отговаря на въпросите му. Ако щеше да я уволнява, досега да го бе сторил. Работата й не бе заплашена и Сали видимо се отпусна.

Той не седна, а се облегна на бюрото си, кръстоса крака и скръсти ръце пред гърдите си. Мълчеше, а блестящите му очи я оглеждаха от глава до пети. Тя започна отново да се напряга. Не знаеше защо, но дори когато не помръдваше, Рай я караше да се чувства заплашвана. Накрая мълчанието започна да я дразни и Сали попита:

— За какво искаше да говорим?

— Променила си се, Сара… Сали — поправи се той. — Драстична промяна, и нямам предвид само името ти. Пуснала си дълга коса и толкова си отслабнала, че един силен вятър може да те издуха. А най-вече се справяш дяволски добре в една област, до която можех да се закълна, че никога не би се докоснала. Как така стана репортер?

— О, това беше просто шанс — обясни тя весело. — Пътувах по един мост, когато той се срути, описах това и го дадох на редактора на вестника, а той ме преназначи от чиновничка на репортерка.