Читать «Независима съпруга» онлайн - страница 19

Линда Хауърд

Замислена дълбоко, като се опитваше да приеме факта, че Рай много скоро ще разкрие самоличността й, тя натисна копчето на асансьора, вместо да слезе то стълбите. Пое дълбоко въздух и се стегна.

Изведнъж осъзна, че чака асансьора и че той идва. Измърмори си колко е глупава, завъртя се и се запъти към стълбите. Ала точно когато стигна до тях, вратата на асансьора се отвори и един глас я извика:

— Сали Джероум! Почакай една минутка!

Тя обърна глава и няколко секунди гледа Рай, замръзнала от ужас, после дръпна тежката врата и направи една крачка, готова да избяга, преди да осъзнае, че това бе безсмислено. Той добре я бе огледал и изражението му й показваше, че я бе познал. Повече не можеше да го избегне. Рай знаеше коя е тя и не бе човек, който би оставил нещата дотук. Пусна вратата и се обърна към него, вирнала войнствено брадичка.

— Нали искаше да ме видиш? — попита предизвикателно.

Той измина няколкото метра, които ги разделяха. Изглеждаше напрегнат, кожата на скулите му бе опъната, устните стиснати.

— Сара! — прошепна гневно. Сивите му очи блестяха яростно.

— Сали — поправи го тя и отметна плитката през рамото си. — Сега се казвам Сали.

Дългите му пръсти рязко се обвиха около китката й, сякаш да я премерят.

— Ти не само се казваш Сали вместо Сара, ти отново си Джероум вместо Бейнс — изсъска Рай и тя потрепери от тревога. Познаваше дрезгавия глас на Рай във всичките му настроения. Това бе глас, който можеше да звучи заплашително, когато бе сърдит, режещо, когато разобличаваше от телевизионния екран, или невероятно прелъстително, когато правеше любов. От тона му сега я побиха тръпки. Рай бе в опасно настроение, а си струваше човек да внимава с него, когато бе ядосан. — Мисля, че по-добре да дойдеш с мен — каза той тихо, хвана я за лакътя и я поведе към асансьора. — Имаме много неща да си кажем, а не искам да го говорим в коридора.

Докато чакаха асансьорът да се върне на етажа, продължи да я държи леко, ала твърдо, и един от техническите сътрудници ги изгледа втренчено, докато минаваше по коридора.

— Пусни ме — прошепна Сали.

— По никакъв начин — отвърна Рай тихо. Звънецът оповести идването на асансьора, вратите се отвориха и той влезе вътре с нея. Вратите се затвориха и тя остана съвсем сама с него в тясното пространство. Показалецът му натисна бутона на административния етаж и асансьорът потегли.

Сали събра цялото си самообладание и му се усмихна любезно, твърдо решена да не показва внезапно свилия се в стомаха й страх.

— За какво имаме да говорим? В края на краищата, минали са седем години.

Рай също се усмихна, но усмивката му не бе любезна, от нея я побиха тръпки.

— Тогава да поговорим за старите времена — процеди той през зъби.

— Не може ли да почака?

— Не. Сега. Аз имам много въпроси и искам отговорите веднага.

— Имам работа…

— Млъкни — предупреди я Рай и тя млъкна.

Асансьорът спря и с него спря и сърцето й. Поведението му я караше да се чувства неспокойна, не искаше да остава насаме с него, а още по-малко да мине през инквизицията, която знаеше, че ще последва.