Читать «Л. Рон Хабърд Страх» онлайн - страница 46

Неизв.

- Себастиан!

Но нямаше пикакъв Себастиан.

- Себастиан!

Слабо бръмчащи същества над главата муи размазани очертания на неща, които препускаха заедно с него. Лунната светлина падаше бяла върху обширно равно пространство, приличаше на пресъхнало солено езеро. Беше излязъл на открито, за него нямаше нито скривалище, нито убежище. Беше излязъл на открито, преследван от неща, които не можеше да види, които искаха да го отведат обратпо!

Някаква сянка се очерта пред него в далечината. Тон с усилие се поспря, за да промени посоката и да се отдалечи от фигурата. Имаше нещо в шапката и, в тъмното наметало, във висящото от ръката…

Джек Кеч!

Намерп се пред една падпна, заспуска се мъчително надолу. Пропълзя по дъното и се промъкна навътре в малка горичка. Някои го викаше, но той не можеше да различи думите. Някой, който пе биваше ннкога.

никога да го открие тук! Наоколо и високо над него бяха белите планини, предлагаха му убежище и той навлизаше все по-дълбоко сред тях.

Дърветата растяха по-нагьсто, тревата беше мека и сякаш го пазеше.

Нещо тежко си пробиваше път през храстите, с намерение да го открие и той лежеше съвсем безмълвно, плътно притиснат в земята. Нещото идваше все по-наблизо, гласът мърмореше неразбрано.

После гласът се отдалечи, прашенето на клони се чуваше по-слабо и Лоури се отпусна на влажната трева, опитвайки седа успокои дишането си. Лунната светлина ваеше крехки форми от сенките, нощният вятър носеше топла ласка. Той дишаше тихо, сърцето му вече не удряше като чук.

Чувството, което го заля, беше почти като опиянението от победа. Не намери своите загубени четири часа! Не ги намери! Повдигна се леко и подпря брадичка в дланите си, гледаше невиждащо бялата сянка пред себе си.

Не намери своите четири часа!

В този миг очите му се фокусираха върху нещото, пред което лежеше. Осъзна, че се е изпънал върху надгробие, усети свежия аромат на цветя, цъфнали доста кьсно за пролетта наоколо.

На белия камък се виждаше надпис.

Но що за надпис бе това?

Той се примъкна по-наблизо и прочете:

ДЖЕЙМЗ ЛОУРИ Роден 1901 Починал 1940 Почивай емир

Той отскочи назад.

Привдигна се на колене, успя да се изправи. Нощта се въртеше лудо около него, отново прозвуча пронизи-телпият смях и малкото тъмно петно се стрелна, за да избяга от погледа му.

Крясъкът му раздра тишината, той се завъртя и безумно затича падалече.

За миг бе памерил покой, покой и отдих, до камъка на своя собствен бъдещ гроб!

ГЛАВА ШЕСТА

Когато се събуди на следващата сутрин, по слънчевите лъчи, падащи на стената, установи, че има още поне половин час преди времето за ставане. Обикновено можеше да се излежава, да се протимл и да се увива в одеялото, зада се наслаждава на мързела. Но този път имаше нещо различно в утрото.