Читать «Л. Рон Хабърд Страх» онлайн - страница 48

Неизв.

Мина време, преди Лоури да си върне контрола върху движенията, но и след това усещаше слабост. Седна на края на леглото, беше несигурен в силите си като човек, който току що е дал кръв. Щом събра досгатьчно енергия, отиде при огледалото и тежко подпрян на бюрото, погледна отражението си.

Очите му бяха хлътнали толкова дълбоко под настръхналите вежди, че трудно различаваше зениците си. Косата му се беше сплъстила. От лицето му бе изчезнало изражението на побойник, с което се опитваше някак да компенсира своята свенливост. И очевидно беше загубил доста килограми от теглото си - бузите му бяха потънали навътре към костите, виждаше се бледосив като търбуха на дъждовен облак, стресна се от приликата си с мъртвец.

Постара се да забрави колко усилия му струваше всяко движение и се зае да премахне следите от перв-ното напрежение. Грижливо се обръсна, изкъпа и облече и когато пак погледна в огледалото, връзвайки вратовръзката, успя да си вдъхне малко кураж.

Въпреки всичко, ето още един свеж пролетен ден. Джебсън да върви по дяволите, старият тъпанар ще бъде мъртъв много преди Джеймз Лоури. Дяволите да ги вземат и тези четири часа, нали и рицарят това каза -какво са четири часа? Дяволите да ги вземат и призраците, които го нападаха. Има и смелост, и сила да преживее и тях. Има предостатъчно смелост и воля, няма ца го принудят да се откаже от твърденията си в статията. Нека да правят най-лошото, на което са способни!

Слизаше но стълбата, закопчавайки сакото си, поддържаше духа си с напън, напомнящ употребата на физическа сила. Тъмното нещо беше точно встрани от него, високият пронизващ смях отекваше в далечината, но той беше решил да не им доставя удоволствието да се вслушва в него. Напук на тях ще се държи както винаги. Ще поздрави Мери и Томи с удоволствие и ще изнесе днешната си лекция пе по-малко сухо и обстойно от когато и да било.

Мери го погледна недоверчиво, но като видя, че той привидно е много подобре, обгърна с ръце врата му и му даде целувката за добро утро. Т оми вече седеше на масата.

- Виждаш ли? - каза Мери. - Не можеш да нараниш това старо парче гранит. Бодър е както винаги.

- Проклет да съм, ако не е - отвърна Томи. -Между другото, Джим, единадесет и половина през нощта не е най-подходящото време за разходки. Дано си се опазил от неприятности.

За момент го доядя на Томи, че спомена това. Сякаш и Томи искашетези омразни случки да са му все пред очите. Но пък Томи говореше толкова приятелски, не би могъл да му желае злото. Все пак… сгранното посещение и…

- Ето ти закуската - Мери сложи пред него чиния с пържени яйца и шупка. - Няма закъде да бързаш, но те съветвам веднага да се заемеш с пея.

Лоури й се усмихна и зае мястото си до масата. Докато вземаше ножа и вилицата, още мислеше за

Томи. Посегна към яйцата…

Все така леко, чинията помръдна.

Лоури погледна въпросително Томи и Мери - дали са забелязали? - Очевидно не. Пак вдигна с вилицата малко от яйцата.

Отново чинията мръдна настрани.

Той остави вилицата.

- Какво има? - попита Мери.