Читать «Сенки в мрака» онлайн - страница 61

Линда Хауърд

— Ако е знаела — проговори дрезгаво накрая, — не ми е казала.

— Е, някои жени разбират от самото начало, други — не. Първия път например моята Беталин имаше менструация четири месеца. През цялото време се чудехме защо непрекъснато повръща. Не знам защо го наричат сутрешно неразположение, когато Беталин повръщаше денонощно. Тогава нямахме представа каква е причината. Но след това, при следващите бременности, сама разбираше. Предполагам, че се бе научила да познава симптомите. Е, съжалявам, Уеб. За бебето и всичко останало. И… а-а няма да приключваме случая, но честно казано, нямаме и сламка, за която да се заловим.

Уеб поседя минута, гледайки втренчено побелелите си кокалчета, докато стискаше подлакътниците на стола.

— Това означава ли, че вече не ме разследвате?

— Предполагам, да.

— Мога ли да напусна града?

— Не мога да те спра.

Уеб се изправи. Все още бе доста пребледнял. Спря се на вратата и погледна назад към Були.

— Не съм я убил — изрече той.

Були въздъхна.

— Това бе една от възможните версии. И трябваше да я проверя.

— Знам.

— Искаше ми се да открия убиеца заради теб, но сега не ми изглежда много вероятно.

— Знам — повтори Уеб и тихо затвори вратата зад себе си. Някъде по краткия път между полицията и мотела взе своето решение.

Събра дрехите си, напусна мотела и тръгна към Дейвънпорт. Огледа с горчивина внушителното старо имение, все още предизвикващо известни чувства у него с изящните си и благосклонно прострени нашироко криле, също като протегнати за добре дошъл ръце. Харесало му бе да живее тук — като принц в своето собствено кралство, със съзнанието, че един ден всичко това ще бъде негово. Щеше да работи до пълно изтощение за благото на царството си. Оженил се бе за избраната принцеса. По дяволите, не му бе липсвало желание да се ожени за нея! Джеси бе станала негова още от онзи далечен ден, когато бяха седели на люлката под огромния дъб и бяха провели първата си битка за надмощие.

Дали не се бе оженил за нея с чисто егоистична цел, твърдо решен да й покаже, че не може да играе игрички с него? Ако трябваше да бъде честен, то да, това бе част от основанието за постъпката му. Но останалата част се състоеше от любов, странна любов, състояща се от споделено детство, споделено положение в живота и сексуално привличане, което бе съществувало помежду им от пубертета. Сега вече знаеше, че това не с достатъчно основание за женитба. Силата на секса се бе изчерпала съвсем бързо, а старите им връзки се бяха оказали недостатъчно здрави, за да ги държат свързани, след като привличането си бе отишло.

Джеси бе спала с друг мъж. Или мъже, ако трябваше да бъде по-точен. Доколкото познаваше Джеси, съзнаваше, че вероятно го е направила за отмъщение, тъй като не бе се подчинил на всяко едно помръдване на малкото й пръстче. Когато се осуетяваха намеренията й, тя бе способна на какво ли не, но никога не бе очаквал да му изневери. Бе държала на репутацията си в Тоскана и областта Колбърт прекалено много, а и не живееше в огромен град, където човек може да има безброй любовници и никой да не забележи. Това тук бе югът и в някои отношения бе същият онзи стар юг, където все още се спазваха приличието и благовъзпитаните маниери поне в средните и висшите слоеве на обществото.