Читать «Дипломатически имунитет» онлайн - страница 29

Лоис Макмастър Бюджолд

Вен само дето не заскърца със зъби.

— Търсихме го. Не е на станция Граф. Проверихме и всяка що-годе вероятна траектория в околния космос. Както и съобщихме на Ворпатрил, нееднократно.

— Колко трудно — или лесно — би било за един външен човек да изчезне в Квадикосмоса?

— Ако може аз да отговоря на този въпрос — любезно се намеси Бел Торн, — тъй като въпросният инцидент се отразява и на моя отдел.

Гриинлоу даде знак за съгласието си с една от долните си ръце, докато в същото време потриваше основата на носа си с една от горните.

— Качването и слизането от галактически кораби тук се контролира строго, не само на станция Граф, но и на другите ни депа за външна търговия. Ако не невъзможно, поне е изключително трудно да се мине през митницата и имиграционния контрол, без да остане някаква следа, включително и на видеолентите от камерите за общо наблюдение. Вашият лейтенант Солиан не се появява никъде, нито на компютърните, нито на визуалните ни записи през онзи ден.

— Наистина? — Майлс изгледа Бел в смисъл „Това ли е цялата история?“.

Бел му отвърна с кратко кимване, „Да“.

— Наистина. Колкото до вътрешните полети в системата, те не се контролират толкова строго. По-… по-осъществимо е човек да се прехвърли незабелязано от станция Граф в някоя от другите общини на Съюза. Ако този човек е квади. Всеки външен обаче би привлякъл твърде много внимание. По случая бяха взети всички стандартни мерки, уведомихме и отделите по сигурността на другите общини. Солиан чисто и просто не е бил видян на станция Граф, нито в някоя друга община от Съюза.

— Как си обяснявате кръвта му в товарния док?

— Товарният док е от външната страна на контролните пунктове за достъп до станцията. По мое мнение, който и да е отговорен за онази сцена, е дошъл от някой от корабите в прилежащия сектор от докове и шлюзове и пак там се е върнал.

Майлс си отбеляза наум думите, които беше избрал Бел: „който и да е отговорен за онази сцена“, а не „който е убил Солиан“. Разбира се, Бел също беше присъствал на една зрелищна криоподготовка по спешност…

Вен се намеси сърдито:

— А по онова време всичките кораби там бяха от вашата флотилия. С други думи, сами сте отговорни за проблемите си. Ние тук сме мирни хора!

Майлс изгледа замислено Бел и пренареди мислено плана си за атака.

— Въпросният товарен док далече ли е оттук?

— На другия край на станцията — каза Уотс.

— Май ще предпочета да го огледам заедно с прилежащия му район преди да разговарям с младши лейтенант Корбо и другите бараярци. Навярно пристанищен управител Торн ще бъде така добър да ме разведе из съоръжението?