Читать «Подземието на смъртта» онлайн

Емилио Салгари

Annotation

ЕМИЛИО САЛГАРИ (1863–1911) е един от най-талантливите, крупни автори на приключенски романи, утвърдил се окончателно в началото на XX век. Една от постоянните теми за писателя е темата за подвига в името на доброто, което е заложено у всеки истински човек и се свързва естествено със страстта към пътешествието, приключението, авантюрата в най-хубавия смисъл на думата.

Знае се, че Емилио Салгари е писал много за екзотичните южни морета, но никога не е плавал по море, освен веднъж, когато от Генуа му се наложило да отиде до Бриндизи. Може би тъкмо защото учил в морското училище във Венеция, но пропаднал на изпита за капитан от далечното плаване, той се амбицирал да обходи моретата с крилете на фантазията. Работил в Генуезката община и вечер, след като работната му стая притихвала, сядал да пише на свещ.

Биографи на писателя са Ломбардо Радиче, Дж. Карбоне. Те изтъкват, че той е най-талантливият учител на поколенията преди всичко с дарбата си да създава живи характери, герои, винаги изправени пред нова проверка на своите нравствени сили в борбата между човешкото и нечовешкото и при необходимостта от поемането на единствено правилния избор. Забележителни са били познанията на Емилио Салгари и по зоология, ботаника, астрономия и морско дело. Но като че ли най-безспорното, което може да се каже за него е, че едва ли има друг писател от началото на XX век, който да заплита и разплита така умело, динамично, стремително, с неочаквани обрати интригата на всеки свой роман.

Емилио Салгари

I. РАЗВАЛИНИТЕ НА КИАНГ-ХИ

II. ВОДАЧЪТ НА „СИНЯТА ЛИЛИЯ“

III. МИСИОНЕРЪТ

IV. КЛАНЕТО

V. ПЛЕНЯВАНЕТО НА МАНДАРИНА

VI. ЗАСАДАТА

VII. ПРЕДАТЕЛЯТ

VIII. ОГНЕНАТА РЕКА

IX. ПО ИМПЕРАТОРСКИЯ КАНАЛ

X. ЛАГУНАТА НА СМЪРТТА

XI. КУЧЕТО НА РИБАРЯ

XII. ПОБЕДАТА НА БАНДИТИТЕ

XIII. СТАНЪТ НА ПАЛИКАО

XIV. НАКАЗАНИЕ С ГРЕБЕНИ

XV. БЯГСТВОТО

XVI. УЖАСИТЕ НА ПЕКИН

XVII. ПРЕСЛЕДВАНЕТО НА МАНДАРИНА

XVIII. ИЗПОВЕДТА НА СУМ

XIX. ЧЕРНИЯТ ЗАТВОР

XX. ЗАТВОРЕНИ В ПОДЗЕМИЕТО

XXI. ОТМЪЩЕНИЕТО НА ГИГАНТА

ЕПИЛОГ

info

notes

1

Емилио Салгари

Подземието на смъртта

I. РАЗВАЛИНИТЕ НА КИАНГ-ХИ

Вечерта на 19 юни 1900 година двама ездачи напуснаха огромния град Пекин, поемайки по пътя към известния Императорски канал, който свързваше китайската столица с Хоангхо, което ще рече Жълтата река.

Още не беше залязло слънцето, когато тези мистериозни лица успяха да преминат каменния мост на укрепленията, преди стражите да бяха затворили пътя. Нашите приятели яздеха превъзходни коне — дребни на ръст, но със здрави крака и юзди. По дрехите, които носеха, личеше, че не бяха обикновени хора.

Първият бе на около четиридесет години, на вид монголец с типичните за тази раса черти: възжълта кожа, широко разлято лице, малък и сплеснат нос, тънки устни, чифт увиснали мустаци, очи с полегат разрез и обръснат череп.

Другият, десетина години по-млад, имаше почти белезникава кожа, по-ъглести черти на лицето, по-буйни и по-сурови мустаци и по-здраво телосложение — тип на истински манджурец. Тази северна раса в течение на векове упорито се бе наложила над китайската.