Читать «Пиратът (С черен лъв на мачтата)» онлайн - страница 168

Цончо Родев

110

Логотет — висша длъжност, отговаряща на пръв министър или канцлер.

111

Азил — право на убежище по средновековното българско право. Институцията е всъщност много стара. Съществувала е още в римското законодателство като „азилно право“ („jus asili“) и преминала през византийския законодателен сборник Еклога, е била възприета като правна норма в българския закон „Законъ соудный людьмъ“ („Закон за съдене на хората“). Специално у нас целта на азилното право е била да се спират масовите унищожения на цели родове при кръвните отмъщения. Състояло се е в потърсване на убежище, закрила — обикновено от църква или манастир. Но практически онзи, получил азил, се е превръщал до края на живота си в клирик (ще рече — в отрок на манастира).

112

Според „Законъ соудный людьмъ“ наказанията — по реда на тежестта им — са: смърт; членовредители — напр. отрязване на ръка, на нос; опозоряващи — включително „бой до рани“ (известни са случаи на наказване до 140 удара!); глоба; конфискация, пълна или частична; изгнание.

113

Кочия — колесница.

114

Маврокастро — дн. гр. и пристанище Акерман, Украйна.

115

Апокриспарий — царски или императорски пратеник.

116

Цензор — висша длъжност в генуезките колонии, втора след консул.

117

Деспот — най-висша титла, по ранг веднага след царя. Обикновено се давала само на едно лице — близък роднина на царя или заслужил болярин — и едва след неговата смърт преминавала на друг.

118

Протоасикрит — началник на царската или императорската канцелария.

119

Протостратор — висш военачалник, но все пак след царя, който, като самодържец, бил главнокомандуващ.

120

Брокат — плътен копринен плат с втъкани златни и сребърни нишки.

121

Позорище — театър; представление; зрелище.

122

Дъбилин — Ямбол.

123

Карвуна — град на мястото на Балчик (според други становища — на Каварна).

124

Калиакра — крепост на едноименния нос.

125

Саваот — едно от прозвищата на Бога в християнската религия.

126

Исторически достоверно.

127

Протокелиот — царски адютант.

128

Задявката очевидно е във връзка с легендата за превземането на Йерихон, малоазийски град на двадесетина километра от Ерусалим. Според Библията той бил първият град, срещнат от евреите в тъй наречената Обетована земя. След като седем дни безуспешно обсаждали града, на осмия евреите надали такъв вик, че стените на крепостта се сринали. Оттук изразът: „Йерихонски вик“.

129

След неколковековно подчинение на маврите през ХІ в. коренното население на Испания подир дълго и славно воюване за свобода (тъй нар. „реконкиста“) се отърсват от робството и на мястото на мавританското Кордовско емирство и по-късно — Кордовски халифат се създават няколко независими кралства: Кастилия, Арагон и др. Едно от тях е Каталония с център Барселона.

130

Адрианопол — Одрин (Едирне).

131

Плъвдив — Пловдив.

132

Споменът за тези набези на каталаните е запазен по много особен начин. В Пловдивско и досега майките заплашват децата си с думите „Ще те дам на каталаните“, като почти никой не знае кои всъщност са тези страшни каталани.