Читать «Пиратът (С черен лъв на мачтата)» онлайн - страница 173

Цончо Родев

231

Съвсем невинно малко отклонение от истината: тъй като не успяхме да открием името на венецианския консул през епохата, тук посочваме Марко Леонардо, който е оглавявал венецианското консулство във Варна малко по-късно — през 1352 г.

232

Трик, хитрост, измама (ит.).

233

Фантастичен успех (ит.).

234

Севастократор — благородническа титла (по-нисша от деспот), обикновено давана на брата на царя.

235

Михаил ІХ Палеолог е бил женен за арменската принцеса Мария.

236

Ще рече — 12 метра.

237

Думата е за едно късо наметало за раменете, което се е пазело като изключителна реликва във Влахернската църква в Цариград, защото, според преданието, някога е принадлежало на Богородица.

238

Отлично.

239

Лоцман — лице, което познава добре плавателен път и превежда плавателен съд по него.

240

Сградите наистина са били превърнати в манастир. На остров Свети Иван в последните години се провеждат археологически разкопки, които очертават разположението на постройките на тази средновековна обител.

241

Бележка от 1989 година. Тази книга беше написана и предадена в издателството, когато археологическите разкопки на остров Свети Иван донесоха сензационна находка — силно фрагментирана огромна мраморна плоча (4х2 м); наистина не става дума за украса, а за мраморна олтарна маса, каквато няма и в най-големите болярски църкви в Несебър, Червен, Търново и София (Бояна). При подреждането на фрагментите се оказа, че в разрез с традицията и с църковните правила по цялата дължина на плочата са издялани (макар и с различно от обичайното подреждане) не друго, а… трите лъва от знамето на България…