Читать «Къщата» онлайн - страница 48

Мери Хигинс Кларк

Тина се приближаваше към тяхната маса с каничка кафе. Обърна се към Скот и го попита:

— Да ви сипя ли още, сър?

— Тина, господинът е моят адвокат. Казва се Адам Никълс. Ще поеме защитата ми. Знаеш какви слухове се носят.

Жената ги изгледа несигурно и не отговори.

— Не се притеснявай, Тина — успокои я Скот. — Мистър Никълс знае, че ние с теб сме били приятели, но сме престанали да се виждаме, след като се ожених. Известно му е също, че си идвала вкъщи, за да ми изкажеш съболезнования.

— Защо сте искали да се срещнете със Скот в „Чешир“ в деня, когато Хенри Спрейг е бил там? — попита Адам.

Тя го погледна в очите.

— Миналата година в края на сезона, след като напусна Кейп Код, Скот повече не ми се обади. А когато дойде тук със съпругата си, побеснях. Мислех си, че е имал връзка с нея, докато ходехме. Но се оказа, че греша. Запознали са се в края на лятото. Просто ми се искаше да разбера истината.

— Препоръчвам ви да разкажете същото и в полицията, защото съм сигурен, че ще ви разпитват — заяви Адам. — А сега бих ви помолил за още една чаша кафе и за сметката.

Когато Тина се отдалечи, Адам се наведе към Скот.

— Чуйте ме добре. Съгласих се да поема защитата ви, но трябва да ви кажа, че се събраха множество неблагоприятни факти. Ще наема детектив за ваша сметка.

— Детектив ли? Защо?

— Негово задължение ще бъде да прави същите разследвания като детектива от полицията в Чатам. Ако въпросът дали случаят трябва да се отнесе до съда се решава от съдебните заседатели, не можем да си позволим никакви изненади. Наложително е да разгледаме снимките от аутопсията и водолазния костюм на жена ви, да разберем какви течения е имало през онзи ден, да открием свидетели, които да докажат, че едва не са се удавили по време на бурята, връхлетяла толкова внезапно. — Адам замълча, докато Тина остави сметката и се отдалечи от масата. — Нуждаем се от повече хора като Елейн, които да споделят впечатленията си за това колко щастлив е бил бракът ви. И накрая моят детектив ще ви разпита по начина, по който ви разпитват в момента ченгетата. Ако в миналото си имате някакви провинения, би следвало да съм уведомен, за да мога да дам задоволително обяснение. — Адам погледна сметката и си извади портфейла.

— Оставете аз да платя — побърза да каже Скот.

— Не се притеснявайте, ще я включа в разходите по делото — усмихна се Адам.

Докато слизаха по стълбите на ресторанта, синият шевролет, който Адам беше видял пред къщата на семейство Спрейг, се приближи и спря.

— Тина има посетител — сухо отбеляза Адам, след като детективът Куган се измъкна от колата и влезе в ресторанта.

30

Ейми пристигна в девет и половина. Поздрави Помили и вместо веднага да отиде при Хана, застана до кухненската маса, отрупана с книгите и папките, които Помили възнамеряваше да подреди.

— Мисис Никълс, снощи татко и Елейн имаха гости. Дойде и Скот Коуви. Страхотен е!