Читать «Къщата» онлайн - страница 2

Мери Хигинс Кларк

— А аз имам — скочил решително той и погледнал през борда на моторницата. — Долу е идеално. Водата е толкова бистра.

Наближавало четири часа. Намирали се на около миля от остров Монъмой. Влажната мъгла трептяла като шифон, но вече подухвал ветрец.

— Ще отида да си взема водолазния костюм.

Пресякъл палубата и стигнал до малката кабинка, която използвали за склад. Вивиан се изправила и се опитала да се отърси от сънливостта си.

— Донеси и моя.

— Сигурна ли си, че имаш желание да дойдеш с мен, скъпа? Ще се спусна само за няколко минути. Защо не подремнеш?

— Няма за кога. — Тя се приближила към него и обвила врата му с ръце. — Когато следващия месец отидем на Хавайските острови, искам да мога да изследвам кораловите рифове заедно с теб. Трябва да тренирам.

Облекли се и се спуснали.

После със сълзи в очите се кълнеше, че не е забелязал изчезването на останалите лодки, докато дремели, нито пък е пуснал радиото, за да чуе прогнозата за времето.

Били прекарали под водата двайсет минути, когато се разразила бурята. Океанът се разбушувал. Опитали да се доберат до закотвената моторница. Точно когато изплували на повърхността, ги ударила двуметрова вълна. Вивиан изчезнала. Дълго я търсил, спускал се многократно под водата, докато въздухът вече не му стигал.

Всички знаеха останалото. Обаждането беше прието от бреговата охрана в кипежа на стихията.

„Жена ми изчезна! — бе изкрещял Скот Коуви. — Жена ми изчезна!“

2

28 юли

Елейн Аткинс седеше на масата срещу Адам Никълс. Бяха в „Чилингуърт“, ресторанта в Брустър, където тя, като собственичка на агенция за недвижими имоти, водеше своите клиенти. Сезонът беше в разгара си и всички маси бяха заети.

— Не е нужно да подслушваш, за да разбереш за какво си говорят — каза тя тихо и посочи с ръка към залата. — Една млада жена, Вивиан Карпентър, изчезна по време на подводно плуване преди няколко седмици. Купи от мен къщата си в Чатам и станахме приятелки. Докато ти се обаждаше по телефона, разбрах, че преди час тялото й е било изхвърлено на брега.

— Веднъж бях на рибарска лодка, когато закачиха тяло, престояло в океана няколко седмици — отвърна Адам. — Гледката не беше приятна. Как е станало?

— Вивиан плуваше добре, но нямаше опит като леководолаз. Скот я учеше. Не чули предупреждението по радиото за приближаващата буря. Горкият, съсипан е от мъка. Бяха женени само от три месеца.

— Струва ми се доста безразсъдно да се гмуркаш под водата преди буря — заяви Адам и повдигна вежди.

— Ужасна трагедия — отвърна рязко Елейн. — Вив и Скот бяха безкрайно щастливи. Вив познаваше океана. И тя прекарваше като малка лятото на Кейп Код. Много жалко. Преди да срещне Скот, Вив беше отчаяна. Дъщеря е на семейство Карпентър от Бостън. Най-младата от преуспяващия клан. Напусна колежа. Не се разбираше с близките си. Работеше каквото й падне. Преди три години, когато навърши двайсет и една, си получи наследството, оставено от баба й, и купи къщата. Боготвореше Скот, искаше да направи всичко за него.

— Дори и да се гмурка в бурния океан? С какво се занимава този мъж?