Читать «Хартиеното момиче» онлайн - страница 6

Гийом Мюсо

* * *

ИЗЛИЗАНЕТО НА ПОСЛЕДНИЯ ТОМ ОТ „ТРИЛОГИЯТА НА АНГЕЛИТЕ“ ЗАБАВЕНО

„Пъблишър Уикли“, 20 октомври 2009 г.

„Дабълдей“ оповестиха, че излизането на романа на Том Бойд се отлага за следващото лято. Читателите ще трябва да потърпят още осем месеца, за да прочетат развръзката на успешната сага.

Вероятно причината за закъснението са неотдавнашните любовни проблеми на автора, които са го потопили в дълбока депресия.

Версията бе отхвърлена от неговия агент Майло Ломбардо: „Том в никакъв случай няма проблем с писането, той работи всеки ден, за да даде на своите читатели възможно най-доброто и всеки трябва да разбере това.“

Почитателите му обаче не можаха да приемат леко това: само за седмица офисите на издателството бяха затрупани от протестни писма. Беше създадена онлайн петиция, която приканваше Том Бойд да спази ангажиментите си!

* * *

От: [email protected]

Тема: Съобщение от Южна Корея

Дата: 21 декември 2009 г.

До: [email protected]

Драги г-н Бойд,

Няма да Ви разказвам живота си. Само ще споделя с вас, че наскоро прекарах известно време в психиатрична клиника заради дълбока депресия. На няколко пъти се опитвах да сложа край на живота си. По време на този престой една медицинска сестра ме убеди да зачета една от вашите книги. Вече ви познавах: трудно е да не забележиш кориците на вашите романи в метрото, в автобусите или на терасите на кафенетата. Мислех си, че вашите истории не са написани за мен. Лъжех се. Разбира се, животът не е като в книгите, но във вашите сюжети и персонажи намерих онази малка искрица, без която вече щях да съм нищо.

Поднасям ви цялата си признателност.

Юнджин Буим

* * *

ПИСАТЕЛЯТ ТОМ БОЙД ЗАДЪРЖАН В ПАРИЖ

On1 !ne, 23 декември 2009 г.

Авторът на бестселъри е бил задържан на летище „Шарл дьо Гол“ миналия понеделник, след като се сбил със сервитьор, който отказвал да го обслужи заради видимо пияното му състояние. След разследването прокурорът е насрочил делото му пред изправителния съд в „Бобини“ за края на януари. Бойд ще бъде съден за умишлено насилие, обида и побой.

* * *

От: [email protected]

Тема: Вашата най-вярна читателка в Сърбия!

Дата: 25 декември 2009 г.

До: [email protected]

Скъпи г-н Бойд,

За пръв се обръщам към някого, когото познавам само чрез написаното от него!

Аз съм учителка по литература в едно малко село в Южна Сърбия, където няма нито библиотека, нито книжарница. Позволете ми днес, на 25 декември, да ви пожелая честита Коледа. Над снежните поля се спуска мрак. Надявам се един ден да посетите нашата страна, а защо не и моето село Рикановица!

Благодаря за всички тези мечти.

Приятелски поздрав:

Мирка.

ПС: Държа също така да ви кажа, че не вярвам и на една дума от това, което пишат във вестниците и в интернет за личния ви живот.

* * *

ТОМ БОЙД СЕРИОЗНО ЗАСТРАШЕН?

„Ню Йорк Поуст“, 2 март 2010 г.

Миналата вечер в 23 часа при неизвестни засега обстоятелства известният автор повишил тон на клиент на „Фрийзи“, богаташки бар в „Бевърли Хилс“. Спорът между двамата мъже прераснал в скарване. Полицията пристигнала бързо на мястото и задържала младия писател, след като намерила у него 10 г метадон на прах. Обвинен в притежание на дрога, той е пуснат условно на свобода, но скоро ще бъде призован пред Върховния съд на Лос Анджелес. Обзалагаме се, че този път ще му трябва наистина добър адвокат, за да избегне затвора…