Читать «Хартиеното момиче» онлайн - страница 5

Гийом Мюсо

On1 !ne, 16 юни 2009 г.

ОРОР ВАЛАНКУР И ТОМ БОЙД: КРАЯТ НА ЕДНА ИСТОРИЯ

TMZ.com, 2 юли 2009 г.

Известната пианистка, която от няколко месеца изживяваше красива любовна история с писателя Том Бойд, е била забелязана миналата седмица в компанията на Джеймс Булиари — барабанистът на рокгрупата „Сфинкс“.

* * *

Вече сигурно сте видели това видео… Дълго време то се задържа сред най-гледаните в „Ютюб“ и „Дейлимоушън“, събирайки купища коментари, повечето подигравателни, но все пак и доста състрадателни.

Мястото? Залата на „Роял Албърт Хол“ в Лондон. Събитието? „БиБиСи Промс“, един от най-известните в света фестивали за класическа музика, предаван пряко по БиБиСи.

В началото на видеозаписа се вижда Орор Валанкур, която излиза на сцената под бурните аплодисменти на хиляди почитатели на музиката, застанали прави в плътни редици под величествения викториански купол. Облечена в строга черна рокля и носеща дискретна перлена огърлица, тя поздравява оркестъра, сяда пред пианото и от клавишите мощно зазвучават първите акорди от Шуман.

През първите пет минути публиката е съсредоточена, понесена от музиката. В началото пламенно, постепенно изпълнението на Орор става по-свободно, леко като сън, докато…

… преминавайки през охраната, един мъж успява да се покатери на сцената и се отправя към солистката.

— Орор!

Младата жена подскача и извиква.

Оркестърът спира изпълнението, а двама охранители изскачат, за да хванат натрапника и да го повалят на земята.

— Орор! — повтаря той.

Съвзела се от уплахата, пианистката става и с жест на ръката моли двамата бодигардове да освободят смутителя. След първоначалната уплаха, сега залата е потънала в напрегнато мълчание.

Мъжът се изправя, пъха отново ризата в панталоните си, за да си придаде подобие на приличен вид. Очите му блестят, зачервени от алкохол и недоспиване.

Не е нито терорист, нито фанатик.

Просто един влюбен мъж.

Просто един нещастен мъж.

Том се приближава до Орор и неумело заявява своята любов с малко налудничавата надежда, че това ще е достатъчно, за да съживи пламъка в погледа на тази, която продължава да обича.

Неспособна да скрие притеснението си и да понесе повече погледа му, младата жена го прекъсва:

— Всичко свърши, Том.

Нещастникът разтваря ръце като знак, че не разбира.

— Всичко свърши — повтаря тя шепнешком и свежда очи.

* * *

СЪЗДАТЕЛЯТ НА „ТРИЛОГИЯТА НА АНГЕЛИТЕ“ ЗАДЪРЖАН ПИЯН

„Лос Анджелес Дейли Нюз“, 10 септември 2009 г.

В петък вечерта авторът на бестселъри Том Бойд беше задържан за шофиране в пияно състояние. Той карал със 150 км/ч на път с ограничение на скоростта до 70 км/ч.

Вместо да се стресне, Бойд се държал нагло с полицейските служители, като ги заплашвал да разруши кариерата им. Той бил задържан, а според властите в кръвта му имало над 1,6 г алкохол при 0,8 разрешени в Калифорния.

Освободен няколко часа по-късно, той се извинил в изявление, разпространено от неговия агент Майло Ломбардо: „Държах се като последния идиот, поведението ми беше безотговорно и можеше да застраши не само моя, но и живота на други хора.“