Читать «Українські мілітарні формування в Одесі в добу Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.)» онлайн - страница 72

Тарас Вінцковський

Необхідно зазначити, що серед одеської інтелігенції існували і інші погляди на те, яким повинно бути українське козацтво. Так, відомий громадський і політичний діяч, письменник Іван Липа бажав перетворення України на козацьку державу. Для цього він пропонував наділяти козаків землею за майбутні заслуги перед рідним краєм. Піші козаки мали отримати трошки менше, ніж кінні. При чому вони не змогли б продавати або дарувати цю землю. На думку І.Липи, козаки мали стати постійним хліборобським та військовим елементом. Навіть губернії, за традиційним адміністративним поділом, він пропонував замінити на полки[396].

«Рідний курінь» став газетою, що інформувала одеського читача про розвиток руху не тільки в Одесі, але й по всій країні. Протягом вересня — грудня 1917 року на її шпальтах виходили матеріали про заснування та діяльність вільнокозацьких загонів на Київщині, Чернігівщині, Поділлі, Полтавщині тощо[397]. 13 жовтня була надрукована телеграма Всеукраїнського вільнокозацького з’їзду до П.Скоропадського, в якій він оголошувався наказним отаманом організації, невдовзі вийшла відозва самого з’їзду[398]. Примітно, що не тільки на сторінках «Рідного куріня», але й на шпальтах інших одеських газет друкувалися найрізноманітніші матеріали з розвитку вільного козацтва. У 8 числі часопису «Українське слово» вийшла стаття під назвою «Вражіння делегата з Київського Українського Губерніяльного з’їзду 17–18 червня». В ній подавалася докладна інформація про участь вільних козаків у з’їзді та зміст доповіді представника Гусаківської волості Семена Коваля про вільне козацтво[399]. 29 серпня в українській газеті «Салдатська думка» була надрукована стаття, присвячена українському з’їзду Київської губернії, в якій окремо описувався виступ А.Певного по вільнокозацькому питанню[400]. Виходили статті та матеріали про вільне козацтво в неукраїнській пресі. В газеті ліберально-демократичного напрямку «Одесские новости» публікувалися різноманітні накази уряду, інформація про з’їзд комісарів України та його рішення з вільнокозацького питання, матеріали щодо участі козаків у російсько-українській війні, а саме про їх боротьбу з червоногвардійцями на Катеринославщині[401]. Ще ретельніше висвітлювала розвиток вільнокозацького руху в Одесі газета «Одесский листок». В ній також друкувалися циркуляри й накази урядовців, інформація про військові сутички більшовиків і вільних козаків на Катеринославщині, в тому числі і маловідомі події на станції Каменське, коли вільні козаки не дозволили більшовикам заволодіти зброєю, участь козацтва в арештах лівих есерів в українському парламенті та приборканні повстання робітників в Смілі тощо[402].