Читать «Змии в стените» онлайн - страница 25

Сибин Майналовски

Вратата на спалнята се затръшна зад гърба му. За миг в мозъка му нахлу мисълта „Ей сега събудих и Дюк, и мистър Бейл…“. Трескаво започна да подбира най-подходящото извинение, което щеше да го спаси от гнева на така нареченото му семейство. Тъкмо се бе спрял на „Стори ми се, че някой се опитва да разбие ключалката на входа“, когато изведнъж осъзна, че в апартамента е адски тихо. Никой не идваше с голям кожен колан в ръка, крещейки „Ей сега ти разплаках мамицата, копеленце недно!“, никой не се провикваше „Саймън, ако пак ходиш насън, кълна се, утре вечер ще те омажа с паста за зъби от ушите до задника!“… дори обичайния дует хъркания, които всяка нощ огласяха целия квартал като репетиция на дет-метъл група, бяха замлъкнали. Тишината беше толкова плътна, че ако протегнеше ръка, можеше да я напипа – мазна и гъста като онова, което откриваше по бельото си на сутринта след някой от неприличните сънища. Единствено призрачно шептящите звуци продължаваха да разнасят стенанията си из нощната тъмнина.

Той наклони глава и се заслуша. Можеше да се обзаложи на джобните си за цяла седмица, че съскането на змиите става доста по-силно, ако се наведеше до някой от многобройните контакти, разпръснати из цялата къща. Изу пантофите, за да не вдига излишен шум, и тръгна с наострени уши покрай боядисаните в мръсножълт цвят бетонени стени. Откри, че когато се движи в посока към кухнята, шепотът става все по-настоятелен.

Насссссссссссссссам, насссссссссссссссам…

Гласът на влечугите вече не умоляваше, а заповядваше.

Обходи с поглед набързо малката кухничка и се убеди, че нямаше нито един свободен контакт. Поколеба се, но в края на краищата любопитството му надделя. Улови кабела, който водеше към хладилника, и със светкавично движение издърпа щепсела. Не знаеше какво очаква – може би от контакта да заизлиза дим като от лампата на джина в „1001 нощ“? – но а всеки случай прикри главата си с ръце и инстинктивно се сви.

За огромно успокоение пушеци, взривове и прочие специални ефекти нямаше. И слава богу, иначе дявол знае как щеше да обяснява на следващата сутрин на пастрока си цялата пиротехника.

Изведнъж му стана адски студено. Същевременно с това обаче усети как едри капки пот се стичат по челото му, падат върху непрания от години килим и бавно попиват в изтънелия плат. Цялото му тяло се тресеше неудържимо. Изпитваше странна необходимост да докосне контакта. Протегна ръка и допря пръсти до излъчващата ледена хладина повърхност. Имаше чувството, че всеки един косъм по тялото му е настръхнал и пърха уплашено като малко врабче, което се кани да полети за пръв път в живота си. Погали дупките на контакта с нежност, която не бе изпитвал досега. Шепотът се усили. Ссссссссссссссаймън… Ссссссссссссссаймън…, зовеше го гласът от стената.