Читать «Вихрен свят» онлайн - страница 143

Лари Нивън

Гласът на Кенди странно започна да глъхне, после се разми и изчезна в паразитни шумове. Грубите черти на лицето му се превърнаха в размазани цветни ивици. Скоро всичко изчезна, в сводестия екран останаха единствено ураганите на Голд, които продължаваха да бушуват със синкави проблясъци.

Глава двадесет и втора

Дървото на Гражданите

Показанията, достигащи до Кенди, ставаха все по-неясни. Не можеше да повярва, че камерите по корпуса на КАРМ работят безупречно, въпреки липсата на каквато и да била поддръжка в продължение на векове. Това важеше най-вече за двойката отзад и вътрешната. Те изпращаха отлични картини на звездното небе и сгъстяващата се атмосфера на Мъгливия пръстен. Пред горната камера се появи плазма и Кенди потърси спектралните очертания, свидетелстващи за наличието на въглерод и метали. По тях щеше да разбере, че корпусът на КАРМ се е нагрял до температурата, която предизвиква изпаряване на тези елементи. И действително ги откри. Но за негова изненада те бяха ограничени, в рамките на това, което би могло да се очаква от един нов КАРМ.

Съдържанието на въглероден двуокис във вътрешността на кабината продължаваше да се повишава, силата на вибрациите стана огромна. Пасажерите страдаха — широко разтворили уста, те дишаха тежко. Температурата достигна нормални стойности и продължи да се повишава, фигура с размазани очертания свали предпазните колани и започна да къса дрехите си. Нарастващата йонизация блокира медицинските сензори, но малко преди това пилотът показа явни признаци на напрежение…

КАРМ можеше да оцелее, но можеше и да не оцелее. А Кенди не беше сигурен кой от двата варианта предпочита.

Защото пак сбърка.

Принципът беше прост, Държавата го използваше безотказно. В името на каузата всеки потенциален изменник бе подтикван към едно или друго гнусно престъпление. Така Държавата си осигуряваше подкрепата му завинаги, тъй като в противен случай би трябвало да признае доста неприятни факти.

Обратното положение също беше много просто. Подобни заповеди не трябва да се издават никога при реалната опасност да не бъдат изпълнени.

Кенди беше ядосан и засрамен. Опита да спечели лоялността на тези хора, като ги подтикна към екзекуция. Но се получи нещо съвсем друго: те се превърнаха в бунтовници, отказващи препоръките на Държавата! Налагаше се бърза и тактична смяна на политиката. Но на това попречи КАРМ, който навлезе в атмосферата и йонизацията започна да руши комуникациите. В същото време показанията на медицинските сензори недвусмислено сочеха, че обитателите на КАРМ бяха излъгали за нещо. Това също беше негова грешка, не биваше да ги тласка в подобна посока. Не разполагаше с достатъчно информация, за да прецени какво бяха скрили от него.