Читать «Вихрен свят» онлайн - страница 141

Лари Нивън

Пасажерите се споглеждаха.

— Пълното ми име е Шарлс Дейвис Кенди — продължи лицето. — Аз доведох вашите прадеди тук, в Мъгливия пръстен. Те се разбунтуваха срещу мен и аз ги изоставих. Имам силата да ви пратя в Голд, където ще загинете. Говорете, убедете ме да не го направя.

Очите на почти всички се извърнаха към Учените. Да не би това да е поредния трик на Лори?

Образования усети как косата му се изправя. Но лицето чакаше, все някой трябваше да се обади…

— Аз съм Учения на Племето Куин — смотолеви той.

— Аз пък съм Учения на Дървото Лондон — добави с твърд глас Лори. — Виждаш ли ни?

— Да.

— Изгубени сме в небето и сме напълно безпомощни. Ако ти трябва живота ни, спокойно можеш да го вземеш…

— Разкажете ми за себе си — рече Кенди. — Къде живеете? Защо се различавате по ръст?

— Ние сме от три различни племена, които живеят на две места — каза Образования. — Тримата високи… — Продължи да говори, ровейки в паметта си. Шарлс Дейвид Кенди?

Лори го извади от недоумението.

— Ти си бил Проверяващ на „Дисциплина“ — каза тя.

— Бях и все още съм — отвърна призрачното лице.

— „Отговорностите на Проверяващия включват действията, начина на мислене и благополучието на подопечните му“ — цитира Лори. — Значи трябва да ни помогнеш, ако можеш…

— Оценявам умението ти спориш, Учен, но моето основно задължение е към Държавата. Преди всичко трябва да реша дали да ви третирам като граждани… Как се озовахте на КАРМ? Бунтовници ли сте?

Образования затаи дъх.

— Не, разбира се — отвърна надменно Лори — КАРМ принадлежи на флотата и на Учения. Значи на мен.

— Кои са останалите? Представете ми ги.

Образования пое нещата в свои ръце, опитвайки се да запомня всичко, което казва. Направи граждани на Дървото Лондон всички доскорошни трупоносци — Джаян, Джини, Гавинг и Миния… Това беше първата му лъжа. Клейв и Мерил бяха наречени бежанци, превърнати в трупоносци, той самият стана бежанец с привилегии, а гигантите от джунглата — гости. Твърде късно си спомни за Марк, който седеше неподвижно вързан към креслото си.

— Марк е бунтовник — добави той. — Опита се да открадне КАРМ.

Дали джуджето няма да го изобличи? Но дори и да го стори, останалите обаче щяха да са на негова страна, може би с изключение на Лори. Марк сведе поглед и запази заплашително мълчание.

След малко се размърда и с неудоволствие започна да отговоря на въпросите, които му задаваше Шарлс Дейвид Кенди. Съчини някаква щура история за себе си: бил трупоносец, лишен от гражданство поради ниския си ръст. Опитал да открадне КАРМ с надеждата, че главния двигател ще направи другите безпомощни, но безпощадното ускорение парализирало и него.

Лицето май остана удовлетворено.

— Учен, разкажи ми повече за Дървото Лондон — рече то. — Там имате лишени от гражданство лица, така ли?

— Да, но техните деца могат да го получат — каза Лори.

— Защо се разпада едно дърво? — попита лицето, помълча и добави: — Как се движи Дървото Лондон? Защо се наричате Учени? Колко от вас са недъгави? Колко деца умират невръстни?