Читать «Пътят на коприната» онлайн - страница 222

Колин Фальконер

Ханг — повдигната платформа, направена от кирпичени тухли, под която може да се пали огън и понякога се използва за легло.

Чадор — дреха, с която ислямските жени покриват цялото си тяло.

Чайхана — чайна.

Ясак — съвкупност от закони, провъзгласени от Чингис хан.

Информация за текста

$id = 43240

$book_id = 9509

Източник: Моята библиотека / http://chitanka.info/text/43240

Сканиране: ehobeho, 2014

Разпознаване и корекция: egesihora, 2014

----

Издание:

Автор: Колин Фалконър

Заглавие: Пътят на коприната

Преводач: Еверина Пенева

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: Английски

Издание: Първо

Издател: ИК „Унискорп“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: Роман

Националност: Английска

Редактор: Нина Джумалийска

Художник: Иван Домузчиев

Коректор: Димитър Матеев

ISBN: 978-954-330-404-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1969

1

Популярно наименование на Памир — планинска верига в Централна Азия, образувана чрез съединяването на Тян Шан, Каракорум, Кунлун и Хиндукуш, които са сред най-високите планини в света. — Бел.прев.

2

В гръцката митология име на бог и подземния свят. — Бел.прев.

3

Привърженици на есхатологично учение в Юдея и по същността си евреи фанатици. Тук „зилот“ е синоним на „фанатик“. — Бел.прев.

4

Божиите псета (лат.) — Бел.прев.

5

Fondaco (итал.), ед.ч. — склад, сграда от средиземноморски тип, разпространена из крайморските градове, в които са били посрещани чуждите търговци и складирани стоките им. — Бел.прев.

6

Древна кула и забележително строително съоръжение, построено върху малък остров в непосредствена близост до Акра, защитавало морската търговия на града и използвано като морски фар. Името „Кула на мухите“ е дадено от първите кръстоносци, които вярвали, че са стигнали до библейския град Екрон, в което едно от божествата било Велзевул — принцът на мухите, а вероятно и около самата кула са изхвърляни отпадъци. — Бел.прев.

7

Преден склон на земно укрепление. — Бел.прев.

8

Голям, полусферичен тъпан от месинг и кожа или мед и кожа, чийто звук може да се настройва посредством опъна на кожата. — Бел.прев.

9

От лат. „Te Deum“ — на църковнославянски „Тебе Бога хвалим“, „В името на Бог — хвала!“ е известен християнски химн, за който се предполага, че е създаден през IV век от Амброзий Медиолански. — Бел.прев.

10

Папски документ, съдържащ разпоредба или послание от един папа до други църковни или светски лица. — Бел.прев.

11

Намира се на северното крайбрежие на Израел на 13 км южно от Хайфа. Тамплиерите започват изграждането му през 1218 година именно като крепост, предназначена да устоява на продължителна обсада. През 1291 година е превзет от мамелюците, малко след падането на Акра. — Бел.прев.

12

Северен Китай. — Бел.прев.

13

Католически требник. — Бел.прев.

14

Дълга приблизително два метра и широка от пет до десет сантиметра копринена лента, която католическите свещеници носят по време на църковното служение. В православната църква съответствието на столата е епитрахила. — Бел.прев.