Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 79

Ахмед Юмит

- Ако трябва да резюмираме възкачването на трона на Мехмед II...

Такъв му беше подходът, всяка лекция започваше с резюме, изхождайки от заглавието на темата.

„Повторението е лек за паметта. Повтаряй, Мющак, повторението е майка на знанието.“

Не, тези думи не бяха на професора, а на баща ми. Не спираше да ме предупреждава.

„Само не бъркай повторението с наизустяването. Наизустяването превръща човека в папагал, а повторението избистря мислите и съхранява в ума знания, на които да се опреш.“

Макар да не беше чувал този бащин съвет, професор Тахир вярваше в ползата от повтарянето. Показваше, както направи и сега, при това с чертежи на дъската, една по една личностите и датите.

- Най-вероятно първото интрониране на Завоевателя е било през лятото на 1444 година. Отстъпилият на сина си трона Мурад II е бил все още на четирийсет години, а принцът само на дванайсет... Логично е да се запитаме защо.

И изгледа поред всички присъстващи, като че ли щеше да ги изпитва.

- Защо един султан едва на четирийсет години ще остави трона, короната и бъдещето си на един неопитен дванайсетго-дишен син и ще се оттегли в усамотение?

Множеството в залата се разшумя.

- Защото е бил победен от кръстоносците - каза жена на средна възраст от предните редове. - Преминалите Дунава маджари и сърби аха да влязат в столицата Одрин.

- Защото убили любимия му син Алаедин... - извика мъж, чието лице не видях. - Султанът не е могъл да понесе скръбта.

Тахир Хакъ се усмихна мъдро.

- Първо, Мурад не е бил победен от нашествениците, госпожо. Върнал си е София и макар и трудно, ги е задържал на прохода Излади. Но тази война укрепила вярата на сърбите и маджарите, че османците могат да бъдат победени. По-страшното за Мурад било неразбирателството между собствените му губернатори в покрайнините с бойците от Румелия. Тоест в държавата започнали междуособици.

Огледа присъстващите, сякаш търсеше някого.

- Не виждам господина, който даде втория отговор, но съм съгласен с него; смъртта на Алаедин Али е разтърсила силно султана. Заради това е възкачил на трона останалия си единствен син Мехмед II, въпреки че е бил само дванайсетгодишен. Целта му е била, оттегляйки се, да прекрати враждата между пашите за благото на държавата и да осигури на принца спокойно царуване. С оглед на това, преди да слезе от трона, е подписал мирен договор със западните държави... Не е искал да заварят сина му неподготвен и да му отмъстят с неочаквана война. Целял е младият принц да придобие опит при способен държавен управник като Халил Чандарлъ.

- Но си е възвърнал трона.

Всички обърнаха глави към плътния глас. Много добре познавах този младеж. Това беше Четин, другият актьор в снощния кошмарен диалог за Завоевателя с Фройд и най-дръпнатият асистент на професора. Но към Тахир Хакъ се отнасяше с изключително уважение. Говореше прав, а не от място като предишните двама.