Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 160

Ахмед Юмит

- Да, професор Мющак Серхазин обяснява причините за завладяването...

Нямаше спасение.

- Добре, нека да продължа... Завладяването на Константи-нийе е било далеч по-важно за османците, отколкото за латин-ците. Целта не е била толкова обсебването на ценностите, а преодоляването на голяма пречка. Да, Константинийе е бил голяма преграда за превръщането на османската държава в империя. И особено след като почти целият регион по времето на Мехмед II е бил вече във владение на османците. Константинийе оставал като остров сред тези територии. Вражески остров, който можел всеки момент да забие нож в гърба на Мехмед II, желаещ основаването на световна държава... Ахилесовата пета на османците... Младият падишах можел да тръгне към по-велики завоевания само след превземането на този остров...

От навалицата се извиси тъничко гласче:

- Извинете, господин Мющак... - каза жена на средна възраст с червена барета и лек грим. - Извинете, че ви прекъсвам, но сега е моментът да попитам - и обърна възхитения си поглед през очилата без рамки към Тахир Хакъ. - Вчера присъствах на лекцията ви. Казахте, че Мехмед II е имал лични причини да превземе Константинопол. Че е бил принуден да го превземе, за да не остане в сянката на баща си, победил в битката при Варна. Дори за да не бъде лишен от трона. Знаем, че Халил Чандарлъ и привържениците му са били против него. Но ето какво ме гризе. Ако Мехмед II не се е страхувал от това... Ако примерно Мурад II не беше се върнал в Одрин, а беше казал: нека вместо мен се сражава синът ми, поел управлението и битката при Варна беше спечелена от Мехмед II, та дори срещу него да продължеше да се опълчва Халил Чандарлъ, дали щеше толкова да се стреми към завладяването на този град?

- Добър въпрос, госпожо Жале - изненадано отговори Та-хир Хакъ.

Госпожа Жале? Значи, познаваше тази жена? Направи ми впечатление, че преди малко не нададе ухо на комплиментите, но сърдечно се усмихна на госпожа Жале. Да не би да флиртуваха? Защо не, да не са всички като теб. Трагично влюбен, тичал цял живот подир една жена.

- Да, Мющак - върна ме в действителността гласът на професора. - Какво ще кажеш за въпроса на госпожа Жале, според теб как би постъпил младият владетел?

- Несъмнено би се опитал... - отговорих, преставайки да се подценявам. - Османците са били длъжни да превземат Константинопол. - Огледах множеството и поясних: - Това е било неизбежно. Не го разбирайте погрешно, съгласен съм с теорията на професора. Мисля, че в действителност двете причини са били свързани. Както сега, за да се задържи едно правителство, са нужни подходящи вътрешни и външни условия, така са били нужни и в миналото. Но историята е неповторима, както и лидерите... Ако не са съществували условия за завладяването, Мехмед II нямаше да се превърне в Завоевателя; от друга страна, ако дори при същите условия е липсвал лидер като младия падишах, завладяването на Константинопол е щяло да се отложи.