Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 159

Ахмед Юмит

Когато застанах до него, сърдечно ми протегна ръка. Пуснах чантата в краката си, хванах ръката му благодарно, очаквайки да ми прости.

- Чакай де, по-леко... - размаха шеговито ръка. - Ох, не бива да се ръкуваш с такива силни хора.

Множеството се разсмя.

- Да, слушаме ви, господин Мющак... Защо Завоевателя решил да превземе Константинийе?

Поех дълбоко дъх и студеният въздух ме опари. За да прикрия душевното си състояние, реших да започна с една от любимите закачки на Тахир Хакъ:

- Моля за извинение, но трябва да поправя малката ви грешка, професоре. Преди малко споменахте за превземането на Константинийе от Завоевателя, но става дума за завоюването на Константинийе от Мехмед II. Градът още не бил превзет, та да говорим за Завоевателя... Както посочихте, току-що е започнал строежът на крепостта.

- Как да възразиш на истината - отговори с лека усмивка. - Добре, да започнем от Мехмед II... На колко години е бил при започването на строежа?

Настроението му ме зарази.

- На една трета от моята възраст.

- Значи, на четвърт от моята.

- Ай, толкова ли сте възрастен? - обадиха се с фалшив възторг три дами над средната възраст, оглеждайки похотливо професора.

- Не е за вярване...

- Изобщо не ви личи... Много сте енергичен...

Въпреки задоволството и насладата от комплиментите Та-

хир Хакъ, както го познавах, не би се подвел по тях. И не опроверга бившия си студент.

- Много сте любезни, дами, благодаря ви за комплиментите, но историята не почива на сладкодумие, а на действителност...

Жените се обърнаха към мен, преди да е завършил думите си, очаквайки да ги измъкна от ситуацията.

- Та какво казвах... Да, когато решил да започне строежа на крепостта, Мехмед II бил почти на двайсет години - върнах се към темата. - Казват, че този строеж е започнат през март 1452 година... Тоест година преди възкачването на престола на младия падишах... Става дума за втората му интронизация. Но много преди това си е поставил за цел превземането на Констан-тинийе. Всъщност не само Мехмед II, но и баща му, Мурад II, принц Муса Челеби, както и Баязид Светкавицата, прадядо на строителя на тази крепост, са обсаждали града. Изобщо не споменавам опитите за превземане на Константинопол преди това от персийци, араби, викинги, унгарци и готи. Единствени преди османците в града успели да влязат латинците през 1204 година.

- Четвърти кръстоносен поход - потвърди Тахир Хакъ... Ръцете му все още бяха скръстени на гърдите. - Тръгнали да спасяват Ерусалим, обаче богатствата на Константинопол им се видели по-привлекателни... Окупацията продължила повече от петдесет години... Нали тъй, Мющак? Да, от 1204 до 1261... Тогава е бил най-големият упадък на града. Откраднали най-големите скъпоценности на кралицата. Унищожили най-свещените храмове. Но в края на краищата пак византийците, или по-точно източните римляни, се вторачили в този град на градовете. - Забелязал, че се отдръпвам няколко крачки и го слушам, добави: - Не, не се отдръпвай... Идвай тук, не бягай.

- Продължете, професоре... Разказът ви е страхотен.

Категорично завъртя глава, после ме посочи с дясната си ръка още веднъж, но сега доста по-показно пред малкото общество: