Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 117

Ахмед Юмит

„От онези, за които намекваш... - казах натъртено. - Аз съм доволен от начина си на живот... И не искам друг.“

Ако бях поискал, нито щях да се забъркам в случая с Нюз-хет, нито щях да седя на дървената пейка в студения коридор. Можех и да се оженя за нея... Дори можехме да имаме деца. Не-вин... Втората жена след незабравимата ми любов, чиято усмивка ми връщаше радостта от живота. Но не можех да си я представя като любовница. По-скоро не желаех, потисках чувствата си. Иначе защо да я сънувам също като братовчедка си Шазие... С пухкавите и устни и големи гърди... Да, добре направих, че стоях далеч от нея... „И все пак това момче има някакъв здрав разум.“ Разбира се, че има... Нямаше да се получи. И не само заради разликата във възрастта. Преживяното, виждането за живота, очакванията ни... „Аз съм тъжна есен, а ти - пролет, разбери го и се откажи...“ И най-важното: това момиче ми беше студентка.

- Всъщност и Платон е бил студент на Сократ... - все още се опитваше да поправи грешката си Теоман. - Сократ го е учел и на история, и на любов...

- На философия - поправих го. - Сократ не е бил историк, а философ.

- О! - пламна кръглото като луна лице на вътрешния архитект. - Прав сте, Сократ е бил философ. Този случай съвсем ме обърка... Но всъщност исках да кажа, че едно време тези отношения са се посрещали съвсем нормално.

Това пък сега какво значеше? Да не ме сваляше? Не, къде ти... Чакай, чакай, този премрежен поглед в кравешките му очи не е на добре... А може да се опитва да разбере дали нямаме отношения с Акън. Не, и това не е... Само е нагъл, така си говори... Трябваше да се разгранича, за да престане да ме притеснява с приказките си.

- Разработената от Сократ и Платон философия е далеч по-важна от отношенията им. Изобщо не ме засягат сексуалните им наклонности.

Вероятно постигнах целта си, тъй като за малко млъкна. Но очевидно, когато не се лигавеше, не можеше да мълчи дълго...

- Онази убита жена - започна отново. - Госпожа Нюзхет... Нали бяхте близки с нея?