Читать «Третій варіант» онлайн - страница 75

Олесь Бердник

Космоандр зажадав ширшого ознайомлення з тим світом, куди він потрапив. Жанна зауважила, що для цього треба навчитися читати, розуміти термінологію тутешніх мов, ввійти в принципово інший плин косморозуміння. Це теж нові вихори й урагани, болісні для психіки Чи витримає він їх?

— Кожну стежку треба звідати до кінця, — сказав юнак. — Ти повела мене, показуй свою казку далі. Я хочу бачити все тяжке, але й прекрасне. Має ж бути в твоєму світі щось радісне, бо інакше — як би ти тут жила?

Космоандр виявив унікальну здібність до незнайомої раніше інформації. За півроку він уже блискавично поглинав наукові трактати, за рік прекрасно розбирався в течії планетної історії, розмірковував про її перспективи. Проте не рвався в мандри, не волів зустрічей з людьми. Запевняв: доволі телевізійних передач. Переглянувши з десяток художніх та документальних фільмів, сказав, що тепер розуміє учителя і його наміри, котрі лягли в основу формування Гнізда Радості. І ще додав: учитель глибоко помилявся, мріючи про успіх експерименту. Помилялися й мудреці та йоги минулого, жадаючи одноосібно або невеликими групами прорватися до сфери свободи. Людство неподільне, воно переплетене єдиним вузлом генетичної спільності. Вихід має бути знайдений для всіх, а не для окремих шукачів.

Юнак зрозумів, що око — могутній орган, але за своєю суттю хворобливий. Вивчивши прадавню символіку, він асоціював око з образом Люцифера-Світоносця, котрий повстав супроти Єдності, обмеживши свої володіння можливостями видимого космосу, лишивши таким чином незліченні багатства всесвіту поза сприйняттям, а отже — поза усвідомленням. Звідси його біль, озлобленість, відчуженість, страждання неповности.

Космоандр спочатку палко прийняв дарунок любові, кілька тижнів жагуче купався у вирі ніжності та пристрасті, та невзабарі охолов до тілесних проявів почуття. Вона не наполягала, розуміючи тонкі нюанси душевних метаморфоз, оберігаючи його суверенність і незалежність у пошуку чуттєвої тотожності.

Невдовзі настала кульмінація. Космоандр натякнув Жанні, що хоче сказати їй щось важливе, те, що матиме вирішальне значення для їхніх доль. Вона прийшла до його кімнати тривожна й насторожена. Юнак сидів на килимку в позі лотоса. Як завжди, лише напоясник прикривав його стегна, а оголене тіло мерехтіло бронзовими відблисками. Він легко, ніби птах підхопився їй назустріч. Схилившись, поцілував їй руку.

— Дивна, до мене повернулася радість.

— Я щаслива. Я передчувала, що настане мить і ти…

— Зажди. Може, це не те, чого ти очікуєш. Дай мені сказати. Ти народила мене заново. Вбила мене… І народила… воскресила… Ти подарувала мені планету муки, відкрила страшну правду самообмеженого світла. Любов’ю своєю захистила мене від безжального променя. І нарешті, я знову набув сили крил, я можу літати поміж грозовими хмарами твоєї тяжкої сфери. Тепер пора повторити тяжкий експеримент. Мене чекають друзі в Гнізді Радості. Їм теж належить пройти ворота муки.