Читать «Третій варіант» онлайн - страница 60

Олесь Бердник

Збагнули метод? Він зводився до відновлення прадавньої кореляції між світом природи і світом мови, між життєсферою і логосферою, між зовнішнім і внутрішнім космосами.

Ми вчили дітей легко орієнтуватися в просторі, відчувати перешкоди, речі, предмети, істот на відстані. Безумовно, це не було «баченням», як ми його звикли розуміти. Це була поява іншого ока — всеохопного, синтетичного, всепроникного. Замість вузенького оптичного спектра — океан позавидимості. А в ньому — таємничі краї інших реальностей, про які нам, зрячим, і не снилося.

Заборон не існувало. Логосфера, мова насичені переконанням, що для Зоряних Птахів усе досяжно, все можливо, треба лише докласти зусиль для вирощення відповідних крил, і тоді найдивовижніший політ думки чи тіла — найреальніша річ. Конкретизація відсутня, але свідомість, серце хай напружуються в зусиллі сформулювати для себе достойне завдання. Ось взірці осягнень: політ тіла, політ думки, політ чуття. Далі: тотожність із сонцем, землею, вітром, хвилею, далекими зорями. Так, так, навіть із зорями, яких «сліпі» не повинні були бачити. Але наші вихованці досягли такої чутливості. Космоандр розповідав мені, що відчуває небесне видноколо, як пружний вітальний потік, в якому пульсують — ніжно, ласкаво, або тривожно, схвильовано — мелодійні сплески таємничої пісні, зміст якої — поза визначенням.

Над морем, над берегом літають птахи. Діти цікавляться: що вони діють?

Відповідь: це — друзі вітру і сонця, вони літають, плавають у повітрі, граються з радісним вітром.

Чи можемо полетіти ми?

Можете, діти. Ви — птахи зоряного польоту.

Тоді ми хочемо летіти! Як це зробити?

Виростити крила. Вони вже ростуть. Ви їх відчуваєте на сході сонця, коли воно дарує нам, птахам, деревам, хвилі, землі свою радість. Наставники допоможуть вам, діти, в окриленні.

Впевненість, у якій немає жодних заборон чи сумнівів, почала творити небувале. Вихованці виявляли феноменальну чутливість, вони на відстані чули одне одного, могли передавати й приймати думки, настрої, образи, звичайно, не так, як ми це розуміємо. З’явилися зачатки левітації, що поступово розвивалися. Не в усіх однаково, але в окремих вихованців — дуже сильно. Ви відчули це на собі, мадам. Саме ця унікальна здібність Космоандра врятувала вам життя.