Читать «Град и звезде» онлайн - страница 3

Артур Кларк

Прва се појавила Алистра. Била је више узбуђена него љута, пошто је била веома заљубљена у Алвина.

„Ох, Алвине!“ зајеца она, погледавши га са зида на коме се привидно материјализовала.

„Имали смо тако узбудљиву пустоловину! Зашто си све морао да поквариш?“

„Жао ми је. Нисам имао намеру да… Само сам помислио да то не би била рђава идеја…“

Прекинуо га је истовремени долазак Калистрона и Флорануса.

„Слушај ме добро, Алвине“, поче Калистрон. „Ово је трећи пут како си прекинуо сагу. Јуче си пресекао секвенцу, хотевши да се успнеш изван Долине Дуга. Прекјуче си све покварио покушавајући да се вратиш до Почетка оном временском стазом коју смо испитивали. Ако не желиш да се држиш правила, мораћеш сам да наставиш.“

Нестао је веома разјарен, повевши и Флорануса са собом. Нарилиан се никада није појављивао; мора да му је већ било доста свега овога. Једино је остала слика Алистре, која је тужно гледала Алвина.

Алвин нагну гравитационо поље, стаде на ноге и оде према столу који се у часу материјализовао. На њему се појавила здела егзотичног воћа — али то није била храна коју је желео; збуњеност му је сасвим побркала мисли. Не хотевши да призна грешку, он узе воћку која је изгледала најмање опасна и поче опрезно да је сиса.

„Дакле“, рече Алистра, „шта сада намераваш?“

„Не могу се променити“, узврати он помало зловољно. „Мислим да су правила глупа. Осим тога, како могу да их се сетим док доживљавам сагу? Понашам се на најприроднији начин. Зар и ти ниси пожелела да погледаш планину?“

Алистрине очи се раширише од ужаса.

„Али то би значило изићи напоље!“ прозбори она у једном даху.

Алвин је знао да је бескорисно даље расправљати се. Ово је била баријера која га је ограђивала од свих осталих житеља његовог света, и која га је могла осудити на живот пун осујећења. Одувек је желео да изиђе напоље, како у стварности, тако и у сну. Међутим, за сваког другог у Диаспару то 'напоље' представљало је кошмар са којим се нису могли суочити.

О тој теми они никада не би разговарали, ако су могли да је избегну; било је то нешто нечисто и зло. Разлоге није хтео да му објасни ни Јесерак, његов старатељ.

Алистра га је и даље посматрала збуњеним, али благим очима. „Ти си несрећан, Алвине“, рече му она. „Нико не треба да буде несрећан у Диаспару. Допусти ми да дођем и да разговарам са тобом.“

Нимало увиђавно. Алвин одмахну главом. Знао је куда би их то одвело, а овог часа је желео да буде сам. Двоструко разочарана Алистра ишчезну са зида.

У граду који је настањивало десет милиона људских бића, помисли Алвин, он није имао никога са ким би стварно могао да поприча. Еристон и Етанија волели су га на свој начин, али што се рок њиховог надзора ближио крају, били су срећни што могу све више да му препуштају да сам обликује како свој живот, тако и разоноде. У последњих неколико година, како је његово подвајање од уобичајеног обрасца постајало све очигледније, он је често осећао озлојеђеност својих родитеља. Не због њега самог — са тим би још можда могао да се суочи и да то превлада — већ због злехуде среће која је хтела да управо они буду изабрани, међу милионима осталих грађана, као његови родитељи када је изишао из Дворане Стварања пре двадесет година.