Читать «Град и звезде» онлайн - страница 5

Артур Кларк

Иако је изгледало да саге задовољавају Алвинове пријатеље, у њему су стварале осећај непотпуности. Без обзира на сву њихову раскошност и узбудљивост, на њихову разноврсност локалитета и тема, ипак им је нешто недостајало.

Коначно му је постало јасно да саге, у ствари, никуда не воде. Оне су биле исликане на сасвим скученим платнима. Ту нису постојали пространи видици, валовити предели за којима је жудело његово срце. Поврх свега, није било ни трага оној бескрајности у којој су се одвијала истраживања древног човека — блистава празнина која је зјапила између звезда и планета.

Уметници који су планирали саге патили су од исте необичне фобије која је обузела све грађане Диаспара. Чак и пустоловине доживљене кроз туђа искуства морале су да се збивају у затвореном простору, у подземним јамама или складним малим долинама окруженим планинама које су одсецале читав остали свет.

Постојало је само једно објашњење. Дубоко у понорима прошлости можда још пре но што је саграђен Диаспар, догодило се нешто што не само да је угушило Човекова стремљења и радозналост, већ га је и вратило кући са звезда и нагнало да се склони у сићушан затворени свет последњег града на Земљи. Он се одрекао Васељене и повукао у вештачку утробу Диаспара.

Пламени, непоколебљив порив који га је повео путем преко Галаксије и до острва магле која леже још даље, сасвим је згаснуо. Ниједан брод није ушао у Сунчев систем већ небројене еоне; тамо далеко, међу звездама Човекови потомци вероватно и даље оснивају царства и сатиру сунца — али Земља не само да није знала за то, већ није ни марила.

Земља није. Али Алвин јесте.

2

Соба је била тамна, изузев једног сјајног зида на коме су се плиме и осеке боја смењивале како се Алвин рвао са властитим сновима. Део те шаре му се допадао; опчиниле су га узвинуте линије планина које су се издизале из мора. Те успињаче криве одисале су снагом и поносом; провео је дуго времена проучавајући их, а онда их је ускладиштио у јединицу сећања визуализера, где ће остати сачуване док он буде вршио опите са преосталим делом слике. Па ипак, нешто му је измицало, премда није знао шта. Непрестано је наново покушавао да испуни празне просторе, док је уређај читао покретне схеме из његовог ума и материјализовао их на зиду. То није било добро. Линије су биле мутне и нејасне, боје измешане и нечисе. Ако уметник није знао каквом циљу тежи, ни најчудеснија алатка му није могла помоћи.

Алвин обриса шкработину која га није задовољавала и мрзовољно се загледа у правоугаоник чије су три четвртине биле празне, а кога је он покушавао да испуни лепотом. Покренут изненадним поривом, он удвостручи величину постојећег цртежа и помери га у средиште оквира.

Не — тиме је само повлађивао властитој лењости, а и равнотежа је била сасвим погрешна. Штавише, промена величине открила је недостатке у склопу, одсуство сигурности у тим, на први поглед задовољавајућим линијама. Мораће из почетка да се да на посао.