Читать «Україна масонська» онлайн - страница 186

Віктор Савченко

Що стосується iсторiї та ролi масонства в сучасному свiтi, то в сталiнському СРСР про це навiть боялися думати. Навiть науковий iнтерес до iсторiї масонства був коротким шляхом на ешафот… Незважаючи на викриття «буржуазних нацiоналiстiв», «троцькистiв», «космополитiв», про «ворогiв народу – масонiв» боялися згадувати. В показаннях рiзних «ворогiв» (А. Никовського, Х. Раковського та iн.) була «компрометуюча iнформацiя», розкаяння з приводу «масонського минулого».

Про ставлення до масонства сталiнських «соколiв» можна скласти думку з газетної публiкацiї вождя соцiалiстичної Болгарiї Георгiя Димитрова («Работническо дело», 1946 р.): «Є багато даних, з яких видно, що у нас поновлюються масонськi ложi.

Вони збирають старих масонiв-болгар i наполегливо вербують серед державних i громадських дiячiв нових масонiв. Масонськi ложi на сучасному етапi – це чужа шпигунська та зрадницька агентура. Вона є небезпекою для свободи та незалежностi нашого народу, нашої країни. Необхiдно, щоб кожний зрозумiв, що це несумiсно – бути болгарським державним i громадським дiячем – мiнiстром, депутатом, керiвником полiтичної партiї або громадської органiзацiї, i в той самий час бути масоном, залежним вiд чужої волi та чужої дисциплiни. Масонськi ложi – це нацiональна небезпека для нашої Батькiвщини i їх, безумовно, слiд лiквiдувати». I лiквiдували, де ще залишилося, що лiквiдувати в Болгарiї, Чехословаччинi, Польщi…

У СРСР вже «брежнєвсько-андроповської епохи» культивувалася патологiчна пiдозрiливiсть стосовно «жидомасонської змови». У 70-тi – на початку 80-х рокiв ХХ ст. стала поширюватися погромна антисемiтська лiтература, антимасонськi книги Нiлуса, передрукiвки «Протоколiв сiонських мудрецiв»… Причому «агенти жидомасонської свiтової змови» дуже нагадували «агентiв свiтової контрреволюцiйної змови буржуазiї«, що канули в Лету.

В радянську свiдомiсть умисно вживлявся образ масонства як свiтової змови проти християнства, як «єврейської агентури», агентурної мережi США.

РОЗДIЛ X

Майстер Хiрам – один iз основних персонажiв масонських мiстерiй i легенд, головний будiвельник Храму Соломона. Хiрам перетворив масу будiвникiв на iєрархiчну органiзацiю – роздiлив усiх робочих на три групи, якi iменувалися пiдмайстрами, товаришами-ремiсниками та майстрами. Кожнiй групi Хiрам давав пароль, за допомогою якого можна визначити, до якої категорiї належить той чи iнший робiтник. Троє заздрiсникiв з числа ремiсникiв, мрiючи пiднестися, вирiшили примусити Хiрама назвати їм пароль Майстра. Але, незважаючи на погрози та побої, Хiрам не виказав пароля, пiсля чого був убитий ремiсниками, якi напали на нього. Тiло Хiрама вбивцi сховали пiд горою Морiа, на якiй зводився Храм. Довго шукали тiло Хiрама його учнi i якось помiтили, що на купi будiвельного смiття розквiтла гiлка акацiї. Розривши могилу, вони дiстали тiло Хiрама, яке вже почало тлiти.