Читать «Україна масонська» онлайн - страница 188

Віктор Савченко

Любомир Гузар (1911-1995 рр.) вiдомий тим, що був засновником українського нацiонального руху на Буковинi, а з 1935 р. жив у Парижi, де навчався полiтичним наукам та юриспруденцiї, був членом Українського Народного Союзу. У 1944 р. вiн бранець фашистського концтабору. У 1948-1995 рр. – директор єдиної української газети в Парижi «Українське слово» (з газетного некролога «Українського слова». – Париж, 1995). В Iнтернетi можна знайти вiдомостi про те, що у груднi 1989 р. останнiй генсек ЦК КПРС i останнiй президент СРСР Михайло Горбачов «…дозволив заснування вiддiлень єврейського масонського ордену «Бнай Брит» – «Сини Завiту» в рядi мiст СРСР, у тому числi в Одесi. На цьому вся iнформацiя вичерпується. Проте огранiзацiя «Бнай Брит» нiколи не була масонським орденом, а завжди знаходилася в «парамасонських пошуках», «у станi профанської нацiональної винятковостi».

У 1990 р. вiдомий французький масон росiйського походження М. Гардер вiдправив М. Горбачову офiцiйний лист, в якому йшлося про необхiднiсть вiдродженя масонства в СРСР.

На початку 90-х рокiв ХХ ст. в Москвi та Ленiнградi починають вiдроджуватися масонськi ложi. Спочатку це вiдбувалося пiд патронатом декiлькох орденiв. У 1991-1993 рр. у Росiї особливу активнiсть виявляє Великий Схiд Францiї, який створив п'ять лож (перша ложа в Москвi була вiдроджена у квiтнi 1991 р.). У 1991-1993 рр. «Велика Ложа Францiї«створила ще чотири ложi в Росiї i одну в Українi (у Харковi). Найактивнiшою ложею стала регулярна Велика Нацiональна Ложа Францiї (ВНЛФ), пiд керiвництво якої до 1993 р. переходить бiльшiсть масонiв Росiї (серед братiв-кураторiв Великої Нацiональної Ложi Францiї, якi формували Велику Ложу Росiї, був i парижанин-українець Любомир Гузар).

Ложi, заснованi Великим Сходом Францiї (ВСФ – Grande Orient de France, GODF) i Великою Ложею Францiї (ВЛФ – Grande Loge de France, GLDF) на територiї колишнього СРСР, пiдписали у Страсбурзi в червнi 1993 р. Європейський масонський договiр, але регулярне масонство пiддало рiзкiй критицi цей документ за його недоречну полiтизацiю. Пiсля переходу пiд верховенство Великої Нацiональної Ложi Францiї бiльшостi росiйських масонських Майстрiв на чолi з кандидатом фiлософських наук Георгiєм Дергачовим (масон з 1989 р., лiдер масонства в Росiї) в Росiї створена регулярна масонська структура «Консисторiя Росiя» (пiд протекторатом ВНЛФ), а у червнi 1995 р. за допомогою Великої Нацiональної Ложi Францiї створена вже регулярна Велика Ложа Росiї (ВЛР – на той перiод одинадцять лож i близько 170 масонiв, Великий Майстер ВЛР – Г. Дергачов). У 1996 р. десять росiйських масонiв посвяченi у 33-й, найвищий, ступiнь масонства, пiсля чого була створена Верховна Рада вищих ступенiв Росiї (а також Суверенний капiтул розенкрейцерiв, Ареопаг, Трибунат, Консисторiя).