Читать «Україна масонська» онлайн - страница 147

Віктор Савченко

У 1912 р. прийняли статут «Великого Сходу Народiв Росiї« (ВВНР), який проголосив метою ордену «захист прав людини та громадянина». «Великий Схiд Народiв Росiї«фактично був незалежною вiд мiжнародних масонських центрiв органiзацiєю i здебiльшого нехтував духовно-обрядовим i символiчним елементами масонської дiяльностi, перетворюючи масонство на «органiзацiю карбонарiїв».

На вiдмiну вiд iнших масонських систем, ВВНР заявляв, що будує таємнi масонськi ложi в двох ступенях: учня та майстра (вищi ступенi масонства лiдери ВВНР очевидно вже мали в iнших езотеричних системах, оскiльки частина з них була вже у 18 градусi). Кожна ложа ВВНР повинна була мати у своєму складi 7-14 членiв, в основному масонських «офiцерiв», якi обиралися з майстрiв строком на один рiк: Венерабля (Достойного Майстра), 1-го i 2-го Наглядачiв, Оратора, Казначея, Секретаря. Ложа, склад якої перевищував 14 членiв, могла видiлити iз свого складу сiмох членiв, якi створювали нову ложу. Нових членiв приймали з великою обережнiстю, обговорюючи нових кандидатiв у ложах, збираючи й аналiзуючи вiдомостi про їх бiографiї.

При допуску в ложi дотримувалися майнового й освiтнього цензiв (не допускалися люди неосвiченi, якi не мали засобiв до iснування). В цiлях конспiрацiї масонськi роботи проводилися без жодних записiв, у тому числi запису членiв ложi. «Брати» знали в обличчя лише членiв своєї ложi, а Венерабль – секретаря Верховної Ради.

Масон Олександр Гальперiн згадував: «Конспiрацiя в органiзацiї витримана була дуже послiдовно й суворо. Члени однiєї ложi не знали нiкого з iнших лож. Масонського знаку, за яким масони в iнших країнах розпiзнають один одного, в Росiї не iснувало. Всi зносини ложi з iншими осередками органiзацiї проходили через одного голову ложi – Венерабля. Членiв ложi, якi ранiше перебували в рiзних революцiйних органiзацiях, вражала витриманiсть, послiдовнiсть конспiрацiї… безумовна довiра один до одного, прагнення до взаємної пiдтримки, допомоги один одному. Це були дiйсно стосунки братiв у кращому сенсi слова… Зносини з провiнцiєю велися не шляхом листування, а через спецiальнi об'їзди членiв Верховної Ради або їх представникiв… Пiзнiше, коли я був секретарем Верховної Ради i знав у силу свого становища майже всiх членiв лож, менi часом було майже смiшно бачити, як iнодi члени розкривали мене за агiтування в дусi останнiх рiшень Верховної Ради, не здогадуючись, з ким мають справу… На момент мого вступу до Верховної Ради у братствi було лише два єврея – я i Браудо; пiзнiше в петербурзькi ложi були введенi ще Р. М. Бланк i Штернберг… У провiнцiї (в Києвi, наприклад, i в Москвi) євреїв у ложах не було зовсiм; з євреїв у провiнцiї я знаю одного в Одесi» (Гальперiн помилявся – в одеських ложах було не менше шести євреїв).