Читать «Гелтер Скелтер» онлайн - страница 156

Олександр Завара

Дівчина перетворилася на власну тінь. На примару. Від колишньої Дарини Ковалевської залишився хіба що вогник в очах, але й той із кожним повідомленням робота про абонента поза зоною досяжності потроху згасав. Усе, що вона тепер вдягала, висіло на ній наохляп, ніби Дара зичила одяг в Остапа – прихильника модного стилю оверсайз. Макс знав, що дівчина майже нічого не їсть, погано спить, а за останню добу взагалі не заплющила очей і трималася тільки завдяки кінським дозам кофеїну та порожнім розмовам із приятелями. Ті хоч якось відволікали від чорних думок. Однак прикра ситуація все одно давалася взнаки, і Дара настільки заслабла, що якось знічев’я назвала Макса Богданом. Це сталося, коли вони спускалися сходами до двісті сімнадцятої.

Тільки Остап, як здавалося, виглядав більш-менш врівноваженим. Після того як його відверто маніакальна зацікавленість їхньою спільною долею та причинами вбивств раптом зійшла нанівець, він заспокоївся й почав сприймати все належним чином. Нещодавно отриманої стипендії цілком вистачало на прожиття, тож хлопець не переймався тим, що їстиме й питиме завтра. Він навіть завів розмову про те, що треба б було відвідати знайомого дилера на предмет розжитися травичкою.

Це могло означати тільки одне: Остап повертався до звичного способу життя. Він навіть допоміг Сашкові Кравичу повиносити з гуртожитку пакунки з одягом і речами, які той збирався відправити додому. Колишній «зброєносець» завершував свою чернівецьку історію поверненням до рідної хати, і, здавалося, то була дорога в один бік. Збираючись до чотириста двадцятої, Остап пожартував, що цей хлопець нагадує йому Більбо Торбина: маленький та кудлатий, він стійко пережив разом з покійним Алексом купу дурнуватих пригод і примудрився вціліти. Цілком ймовірно, що він таки мав гарну вдачу.

Погодившись із сусідом, Макс подумав, що Сашко дійсно колись нагадував славетного гобіта. Йому бракувало сміливості й водночас його рятували хитрість і кмітливість – ті самі якості, що їх завжди не вистачало самому Максу. На відміну від Кравича, він так і не навчився пристосуватися до нових обставин, шукати переваги й рухатися цим шляхом далі. Сашко у цій справі виявився справжнім експертом. До всього, згодом він став розважливим та жорстким, і в цьому не було нічого дивного, адже тільки так можна було витримати Алексові забаганки, а це справа не з легких…

Від роздумів хлопця відірвав телефон. Макс поглянув на дисплей – те, на що він і чекав: знову телефонувала мати.

Не бажаючи входити в дискусію або просто вислуховувати її, Макс натиснув на червону позначку й скинув виклик. Дара в цей час сиділа на його ліжку, вкритому старим простирадлом. Її неуважний погляд ковзав корінцями книжок, що вежами височіли на підвіконні. Той самий Дереш, Елліс, Бульозі… Макс згадав, що востаннє бачив її такою ще на першому курсі, коли вони випадково опинилися в їхній компанії. Зараз усе нібито поверталося на звичні кола, до того ж утворювався той самий трикутник: він, вона, Мафін.