Читать «Гелтер Скелтер» онлайн - страница 155

Олександр Завара

Дара прожогом кинулася до хлопців на четвертий. Зараз вона вже жалкувала, що одразу не розповіла їм усе, що почула під час зустрічі з Богданом, але тоді їй хотілося трохи побути на самоті. Тому тепер, ледве вскочивши до кімнати, дівчина виклала все, що знала про затримання і про Богданові проблеми з квартирою.

Це були суто особисті справи – напевне, Богдан не хотів би, щоб хтось дізнався про його негаразди. Проте ситуація вимагала швидких і рішучих дій, тому Дара розповіла й про суперечки з керівником філії «Білд Стар», і про детективну агенцію, і про співробітника агентства, який підтвердив ймовірність афери. Тож уся «квартирна містика» отримала цілком природне пояснення: то був один із методів залякування, і на неї він подіяв на всі сто. Що ж до висунутих анонімом звинувачень, вони були однозначно безпідставними, адже Богдан у ці дні нікуди не виїздив з міста, і це елементарно довести.

Наступні кілька годин хлопець на дзвінки не відповідав. Потім сталося те, що за такої ситуації є найстрашнішим: у міськвідділі Дарі повідомили, що Богдана звільнили, взявши підписку не залишати найближчим часом Чернівці, однак київстарівський робот зі співчутливим жіночим голосом продовжував торочити одне й те саме: «Наразі абонент поза зоною досяжності. Будь ласка, залиште повідомлення після сигналу»…

Усе, що сталося, укотре загнало Остапа в глухий кут. Часом хлопцеві здавалося, що наступної хвилі його мозок вибухне від перевантаження, і це було близько до істини. Він так гарно все спланував, навіть в останню мить здогадався змінити номер телефону, для чого довелося придбати новий стартовий пакет. І все це – дарма.

Та чи насправді дарма?

З іншого боку, усе виглядало так, нібито Богдан Юрчук мав вагомі причини, щоби зникнути. Зрештою, Дарі невідомо, чи дійсно в нього є алібі на той день, коли вбили Алекса. І ось він не відповідає на дзвінки. Звісно, для цього могла бути вагома причина, наприклад якийсь форс-мажор, але все одно це здавалося досить підозрілим. Якщо ж його припущення певні, то Юрчук дав-таки драла, оскільки зрозумів: земля під ним поки що не горить, але вже тліє, тож терміново треба рятуватися.

Так мав би діяти той, хто насправді винен у тяжкому злочині,– тікати світ за очі. І цей психопат вчинив так само.

Частина шоста

КАТ

56

МАКС. ДАРА. ОСТАП. ПЕРЕХРЕСТЯ

Температура повітря залишалася тією самою, але цими днями вже почало відчуватися наближення серпня. Небо ніби вигоріло, йому вже бракувало притаманних початку літа глибоких прохолодних тонів. Зазвичай це найперша ознака того, що невдовзі балом керуватиме осінь.

Із святкування другим курсом «екватора» минули якісь півтора місяці, але жителям кількох кімнат у гуртожитку номер шість до вчорашнього дня здавалося, що позаду залишилася як мінімум половина життя. Однак відтоді час для них фактично зупинився.

Макс потай милувався Дарою, спостерігаючи за тим, як вона чи не всоте набирає Богданів номер. Марно! Та сама бездушна машина знов і знов повторювала: «Будь ласка, залиште повідомлення; будь ласка, залиште повідомлення; будь ласка, залиште повідомлення…»