Читать «Блокбастер» онлайн - страница 56

Зоран Жмирич

Зрештою він перевівся в наш підрозділ – здається, тільки через те, що про нас ішов поголос, ніби маємо найбільші бойові втрати. Але смуток його був нестерпний. Він не зміг навіть дочекатися свого першого завдання. І певним чином я був йому за це вдячний. Що як він під час операції навмисно вискочив би назустріч смерті, розкрив наші позиції і таким чином поставив під загрозу життя кожного із нас? Якщо вже він вирішив піти, то таки вибрав найкращий шлях.

Я переконаний, що разом з бороданем померла остання велична любовна сага. І хоч я не встиг з ним до пуття познайомитися, зараз мені здається, що я знав його краще за будь-кого з нашої команди. Своїм мовчанням він розповів цілу історію про себе й навчив мене, що людина одним натисканням спускового гачка може дуже багато сказати, якщо зброю повернути в правильному напрямку, може стати великим творцем, скеровуючи події незліченними шляхами всіх можливих сюжетів і розв’язок. Померти чи залишитися жити – це рішення змінює перебіг усього, розгортаючи реальність у безкрай. Як легкий дотик пальця запускає падіння кісточок доміно, зупинити чи контролювати яке вже немає ніякої можливості, бородань одним своїм рухом змінив життя багатьох людей.

У правильності своїх міркувань уже за кілька днів я переконався на власній шкурі.

До речі, через кілька років цілком випадково я познайомився з бороданевою вдовою. Казали, чоловікова смерть її страшенно вразила. Нелегко усвідомлювати, що ти для когось був єдиною підставою жити і забрав цю підставу, ставши заразом і причиною смерті. Вона відрекомендовувалася вдовою загиблого в бою захисника незалежності. Сповнена гніву й ненависті, проклинала все «не наше». Мабуть, із часом вона й сама повірила в свою історію.

Сподіваюся, безплатна ділянка землі, квартира, пільговий автомобіль і висока пенсія швидко втішили її горе. Вона не відмовилася від усього цього на користь чоловікових батьків, біль яких від втрати єдиного сина ніколи не минає. Вони померли за кілька років – як зазвичай кажуть старі люди, з горя.

Якщо горе колись ставало природною причиною смерті, у родині Князя його точно можна записувати до сімейної історії хвороби.

Марко і Марко

У містечку за десяток кілометрів від лісопилки проходила остання лінія розмежування – за іронією долі, біля дитячого садка. До війни містечко налічувало кілька тисяч жителів. Цей садочок був єдиний в окрузі, тому батьки з усіх навколишніх сіл залишали тут своїх дітей. Через постійні бої містечко дожилося до того, що камуфльовані прибульці назвали його Малий Берлін. З одного краю містечка будівлі займали наші, з другого боку – їхні вояки. У самому центрі розташувався парк у формі правильного кола, посередині якого стояла тендітна споруда на кшталт збірного будиночка. Зараз вона була зовсім порожня, і серед усієї нашої метушні це був чи не єдиний подих справедливості. Будівля, ще кілька місяців тому сповнена галасом дітей з усієї округи, заслужила не належати ні нам, ні їм.