Читать «Блокбастер» онлайн - страница 55

Зоран Жмирич

У кімнаті повисла глибока тиша.

– Це моя хвороба, яку я визнаю, хоч і не розумію. Але хоч що мною керує – ненависть чи помста – це допомагає мені вижити, і для цього мені не потрібне нічиє благословення. І гріха в цьому немає.

Священик усміхнувся, лагідно глянув на Борну, перехрестив і сказав: «Amen». Борна стояв навпроти нього. Він дивився на священика і наче впізнавав забуті рухи.

Ніби пригадував щось таке, що раніше ховалося в тумані. Потім промовив: «Амінь» – і ступив за двері. Цероваць схопив його за руку й затягнув назад у кімнату. Його обличчя пашіло люттю. Торсаючи Борну за руку, він просичав:

– Це останній раз ти в моїй присутності влаштовуєш такі провокації!

Борна відкинув його руку від своєї:

– Командире, зараз ви мене провокуєте. І хай це теж буде востаннє.

Повернувшись на п’ятах, Борна вийшов. Зачиняючи двері, глянув на мене через плече, звівши брови:

– «Молоді леви». Едвард Дмитрик. П’ятдесят восьмий рік.

Священик у повітрі намалював хрест, склав руки й сів до столу. Черкез відверто веселився.

– Облиш, Церо. «Amen» чи «амінь» – яка різниця? Усі ми Боже насіння.

Церо зітхнув, підсідаючи до священика.

– Насіння Боже, та врожай диявольський.

Цероваць повернувся до священика, мабуть, збираючись щось пояснити, але той тільки махнув рукою. Стали говорити про напруженість, розуміння і толерантність. Коли священик нарешті закінчив усе заплановане, спитав, чи немає охочих сповідатися. Черкез усівся на матрац і гукнув:

– Якби прийшли вчора, то кількох не було б!

Священик роззирнувся і помітив, що бородань чогось метушиться. Разом вони вийшли з кімнати. А за годину з туалету почувся постріл.

Це було дивне видовище. Бородань в ідеально припасованій формі й наглянсованих черевиках сидів серед калюжі крові в душовій кабінці. Спереду – випрасуваний, причесаний, з акуратно підстриженою бородою. Ззаду – дірка на півголови.

Пізніше ми познайомилися з хлопцями з антитерористичного підрозділу, де бородань служив, перш ніж прибув до нас. Ті розповіли, що він сам попросив перевести його, не знаючи, що йому робити далі. За кілька днів до цього він повернувся з дому, де дружина заявила йому, що хоче розлучитися. А він від часу зустрічі з нею і не думав про жодну іншу жінку. Вона була його життям, заради неї він існував. Рідко яка жінка діставала стільки любові й турботи, скільки бородань дарував своїй дружині. Коли вона сказала, що все скінчено, він довго мовчки дивився в порожнечу.

Він покинув їсти, далі – навіть пити. Кажуть, цілими днями лежав, затуливши голову руками, беззвучно плакав і корчився на ліжку, мов від болю. Мало хто розумів, у чому річ, а ті, що знали, намагалися його втішити байками про час, який усе лікує. Бородань розумів, що хлопці говорять із ним не просто для годиться, і був вдячний за будь-яке добре слово. Розумів, що всяка підтримка цінна – товариші дали собі труд приділити йому час, спробувати полегшити його горе. Щодо цього він не мав ніяких сумнівів. Не вірив він тільки в те, що якогось дня все нарешті стане добре. Розумів, що таке може статися, але біль, який він переживав, був надто сильний. У такому стані «завтра» здавалося йому недосяжно далеким, і в той час усі поради він не вважав корисними.