Читать «Тістечка з ягодами» онлайн - страница 64

Ізабелла Сова

— Часом ми викидаємо щось із пам’яті через надто сильний стрес.

Я, приміром, хоч убий, не можу пригадати ім’я та прізвище свого першого платонічного кохання. Знаю, що він мав темне волосся до плечей, порозтягуваний светр і вічно розстроєну гітару. Що любив собак і не виносив розлук, так само як і я. От тільки не пам’ятаю, як його звали.

— Ну, може, і так, — неохоче визнала мою правоту Малина. — Що так чи йнак не змінює того факту, що майже ніхто на світі аніскільки мене не потребує.

— А хіба не важливіше, що ти сама себе любиш і потребуєш?

— Знаєш, що, Ягодо? Я весь час це чую: «Полюби себе», «Постав на себе», «Розраховуй на себе», «Передусім ТИ». Усі навчають нас, як стати егоїстом.

— У доброму розумінні цього слова.

— Звісно, що в найкращому, — глумливо запевнила вона. — Проблема в тому, що ми, люди, не є самодостатніми. Ми завжди будемо потребувати інших.

— Але…

— Тоді доведи мені, що це не так.

Третє

Ми розмовляємо про самодостатнє життя.

— Це неможливо, — коротко оцінив Болек. — Я це знаю, бо пробую так жити вже багато років.

— Я так собі гадаю, — втрутилась Юлька, — що колись люди трималися гуртом, аби вижити. Батько з дядьком полювали. Тітка обтинала гривки, щоб вони не заслоняли очі. Мати пекла стейк із мамонта. Кузинка оздоблювала печеру мальовидлами мустангів. Кузен гострив вістря для стріл. Дідусь оповідав казки про динозаврів. А бабуся навчала, що негарно длубатися кісткою в зубах. Ну а тепер? Полювання можна залагодити за годину в найближчому магазині самообслуговування. Їдло нам готують прилади. Волосся стриже перукар.

— А казки розповідають політики, — закінчив Болек.

— Якщо все можна замовити чи приготувати за допомогою машин, то заради чого нам близькі люди?

— Як це заради чого, Юлько? — здивувався Мацек. — Заради щастя.

Четверте

— Я вже кілька тижнів відчуваю себе так, начеб ходила в затісних, свіжовипраних вельветах, — заявила мені Малина, сідаючи трохи ближче, ніж завжди. — Важко про щось думати, коли все тебе дратує й нервує.

— Зневіра?

— Власне. Часом з мене всього цього досить. І я благаю про допомогу. Тільки не розповідай мені про магічну роль олівця у створенні гарного самопочуття.

— Чого?

Була і справді така казка «Зачаклований олівець», але мова, певно, не про нього.

— Ти ніколи не чула про дослідження «Вплив олівця на рівень задоволення»? Я знаю від подруги, теж психолога.

— Напевно, я прогуляла якусь пару. Але охоче дізнаюсь, як саме олівець допомагає ощасливлювати людей.

Магічна роль олівця

Коли до психологів зголосилися люди, готові підтримати американську науку й заробити свої двадцять баксів, ті піддали їх такому експерименту. Спершу розділили на дві групи. Відтак показали всім ту саму дурнувату комедію й попросили її оцінити. Цікаві задали б питання: а чим розрізнялись обидві групи? Відповідь звучить так: способом тримання олівця під час перегляду. Перша група мусила тримати його в зубах. Друга — самими губами, без допомоги зубів. Як виявилося, ця маленька різниця значно впливала на оцінку фільму. Ті, кого змусили до тимчасової усмішки (олівець у зубах), визнали фільм за кумедніший, ніж ті, кого олівець змусив скорчити мавпячий писок. Звідси висновок: якщо ти частіше всміхатимешся, то станеш щасливою людиною. Отак просто.