Читать «Київська Русь» онлайн - страница 81

Петро Петрович Толочко

Смерть Ярополка Володимировича і стала для Всеволода такою нагодою. Скориставшись незгодами в стані МономаховичІв і Мстиславичів, він зібрав невелике військо, зайняв спочатку Вишгород, а потім і Київ; Вячеслав Володимирович — старший з МономаховичІв — без боротьби віддав великокняжий стіл і пішов у Туровську волость.

Перехід київського столу до рук Всеволода (1139—1146) вимагав від нього налагодження нових зв’язків і контактів, приведення до покори або вигнання з волостей МономаховичІв і Мстиславичів. Учорашній сепаратист Всеволод на київському столі почав проводити політику зміцнення єдності руських земель. Літопис, розповідаючи про похід великого князя на Андрія Володимировича під Переяслав, зазначає, що він, покладаючись на силу свою, “самъ хотяще землю всю держати, искаше подъ Ростиславомъ Смоленьска, а подъ Изяславомъ Володимира”. В особі енергійних синів Мстислава Великого Всеволод вбачав потенційних конкурентів і намагався позбавитись їх сусідства. Здійснені ним походи на Володимир і Переяслав, однак, не мали особливого успіху. В західному напрямку Всеволод дійшов тільки до Горинки і, “пополошившись”, повернувся до Києва. Не вдалась і спроба вигнати Андрія з Переяслава. У відповідь на вимогу великого князя піти на курський стіл Андрій, підтриманий боярами, заявив: “Лѣпьши ми того смерть и съ дружиною на своей отцинѣ и на дѣдинѣ взяти, нежели Курьскои княженьи”.

Від тактики силового тиску на своїх васалів Всеволод переходить до мирних переговорів і домагається помітних успіхів. Він укладає мирні угоди з Андрієм і Вячеславом Володимировичами, Ізяславом Мстиславичем, у Чернігові залишає свого юного сина Святослава. Після смерті Андрія у 1142р. Всеволод переводить до Переяслава В’ячеслава, а в Туровську землю посилає свого сина Святослава.

У проведенні своєї об’єктивно загальноруської політики Всеволод несподівано зустрівся з відвертим опором не тільки князів численних нащадків Мономаха, а й своїх братів — Святослава та Ігоря. Останні, докоряючи Всеволоду за його союз з Мономаховичами, прагнуть витіснити великого князя з Чернігівської землі, де він зберігав за собою обширну В’ятицьку волость. Претензії братів, на думку Всеволода, мали бути задоволені за рахунок невеликих містечок Київської землі — Берестя, Дорогочина, Клечеська, Чорторийська.

Брати, однак, відмовились од “подарунків” Всеволода: “Мы просимъ оу тебе Черниговьскои и Новгороцкои волости, а Киевьскоѣ не хочемъ”. Великий князь продовжував стояти на своєму, що призвело до збройного конфлікту. Чернігівські князі рушили на Переяслав, щоб вигнати звідти В’ячеслава. На допомогу йому негайно виступили полки Всеволода та Ізяслава Мстиславича. Так, відстоюючи своє право старійшини руських князів, Всеволод опинився в союзі з Мономаховичами проти своїх же рідних братів. Вони нарешті одержали ряд міст в Чернігівській землі, але витіснити Всеволода з В’ятицької землі так і не змогли.

Незабаром з дозволу великого князя В’ячеслав повертається до Турова, а Переяслав уступає Ізяславу Мстиславичу. І надалі всі переміщення князів із однієї землі в іншу здійснюються з волі великого князя Всеволода. Влада Всеволода розширюється; навіть традиційно опозиційних до Києва полоцьких князів шляхом одруження сина великого князя Святослава з полоцькою княжною Васильківною у 1143 р. він прибирає до рук. За межами впливу Всеволода Ольговича залишались, очевидно, Суздальська земля, князь якої Юрій Довгорукий так і не зблизився з Всеволодом, непокірні новгородці, а також Галицьке князівство, розташоване на південно-західній околиці Русі, що дедалі більше набирало сили. У роки княжіння енергійного Володимирка Володаровича (1141 — 1152) визначились кордони цього князівства. На сході і північному сході вони проходили по лінії верхів’їв Горині, Случі і Південного Бугу, на півдні опускалися до верхів’їв Прута, на заході, де Галичина сусідила з Польщею і Угорщиною, вони витягнулися від гирла Сану по вододілу рік Вислока і Вислоки, далі — по Карпатському хребту до Семиграддя і по Серету до Дунайського пониззя. Карпатські гори були тим русько-угорським порубіжжям, яке періодично належало то одній, то іншій стороні. До складу Галицького князівства входила також Закарпатська Русь, здавна населена східними слов’янами.